owoce dla dzieci
Dietetyk

Dietetyk radzi: owoce dla dzieci.

Owoce dla dzieci

Każdy wie, że owoce są zdrowe, ale kiedy możemy je podać dziecku pierwszy raz, w jakiej postaci i jaką ilość?

Starajmy się podawać dzieciom jak najmniej soków, przecierów, dżemów, musów, a więcej surowych owoców w całości. Wtedy nasza pociecha ma okazję poznać prawdziwy smak i konsystencję owoców. Świeże owoce są źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C), składników mineralnych i błonnika, które są częściowo tracone w procesach przetwarzania. Dzieci lubią słodki smak owoców i zjadają je bez problemu, a soki i przetwory są często sztucznie dosładzane. Jeśli dziecko nie lubi owoców, można spróbować koktajlu owocowego z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Każdego dnia dzieci powinny jeść owoce. Owoce są podstawowym źródłem witamin niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Zawierają witaminy, składniki mineralne, cukry proste będące źródłem energii oraz błonnik biorący udział w przemianie materii.

Wszystkie nowe pokarmy należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo. Od szóstego miesiąca u dzieci karmionych piersią (butelką od czwartego) możemy podać dziecku sok owocowy ( nie więcej niż 150ml dziennie). Zaczynamy od soku jabłkowego, ale nie w celu zaspokojenia pragnienia, lecz w celu pokazania dziecku nowych smaków i dostarczenia witamin. Należy uczyć dziecko zaspokajania pragnienia wodą. Warto podawać dziecku odmiany owoców nie tylko słodkie, mdłe, ale i kwaskowe, jak antonówka. Pamiętajmy, że lepiej wprowadzić do diety dziecka najpierw warzywa, a potem owoce, wtedy dziecko łatwiej zaakceptuje smak warzyw. Wskazane jest podawanie dzieciom produktów gotowych lub z owoców ze sprawdzonego źródła, bez dodatku cukru. Podajemy je łyżeczką zaczynając od małych ilości, stopniowo je zwiększając. Na początek podawajmy owoce tarte lub miksowane. Jeżeli zaobserwujemy, że dziecko radzi sobie z gryzieniem i podczas jedzenia jest uważne i spokojne, możemy zacząć podawać owoce w całości (bez pestek). Gryzienie owoców w całości jest istotne, ponieważ ćwiczy zgryz i mięśnie mowy.
Od 6. miesiąca życia dziecku powinno się podawać 1 porcję owoców dziennie. Od 6. miesiąca można podawać dziecku: jabłka, porzeczki, winogrona, jagody, maliny, jeżyny, banany, śliwki, a od 7.miesiąca gruszki, morele, żurawinę. Należy na początek podawać owoce krajowe, gdyż cytrusy są częściej traktowane środkami chemicznymi, dlatego cytrusy można podawać jedynie w formie przetworów dla dzieci, wtedy jesteśmy pewni jakości i bezpieczeństwa. Cytrusy są również częstymi alergenami. Po 12.miesiącu życia można włączyć do diety truskawki, cytrusy, kiwi i arbuza. Po 1.roku życia dziecko powinno spożywać 2 porcje owoców dziennie. Wszystkie owoce powinniśmy podawać dziecku z umiarem i obserwować reakcje organizmu, gdyż mogą wystąpić alergie pokarmowe, kolki i biegunki. Starszym dzieciom około 3.roku życia należy podawać owoce ze skórką, gdyż to właśnie pod nią jest najwięcej wartości odżywczych. Jeżeli na skórce owocu pojawi się pleśń to nie należy wykrajać kawałka tylko wyrzucić cały owoc, gdyż toksyny przedostały się na całą powierzchnię owocu.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *