Zdrowie dziecka Zdrowie i Uroda

Jak wzmocnić odporność jesienią i wiosną? Pyłek pszczeli i jego właściwości.

Jesień i wiosna to dwie pory roku, w których zaleca się kurację zawierającą pyłek pszczeli. Jesienią przyjmowanie pyłku uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy i katary. Wiosną zaś wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamim i mikroelementów.

Co to jest pyłek pszczeli?

Fot. siegnijdonatury.blogspot.com
O pyłku pszczelim od dłuższego czasu pisze mi moja koleżanka, kiedy tylko wspominam o chorobach córek i swojej słabej kondycji zdrowotnej. Wreszcie znalazłam chwilę by poszperać i poczytać o właściwościach pyłku pszczelego i o tym, co to właściwie jest. Przy okazji dowiedziałam się, że postrzeganie go jako produktu alergizującego jest błędne. Jednak od początku.
Pyłek kwiatowy to komórki rozrodcze (męskie) produkowane przez kwiaty. Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny. Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, rośliny produkują pyłek w bardzo dużych ilościach. Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, pyłek zaś to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim. Pyłek pszczeli może być w części przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. Następnie jest suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany.

Pyłek pszczeli właściwości

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z jego bardzo bogatego składu chemicznego. Zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne. Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka.
Potwierdzone zostały między innymi następujące właściwości pyłku pszczelego:

  • Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
    • wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
    • reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
    • wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
    • działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
  • Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
    • stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
  • Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
    • jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
    • w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
  • Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
    • wspomaga leczenie silnych zaparć.
    • przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
    • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
  • Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
  • Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.

Pyłek pszczeli – jak spożywać

Pyłek pszczeli można kupić w różnych postaciach: wysuszonych obnóży, granulatu, tabletek, mieszaniny z miodem.

Dość ważnym zagadnieniem jest przyswajalność pyłku pszczelego. Jeśli spożywamy pyłek w postaci obnóży, jego przyswajalność może wynosić od kilku do niemal 100 procent. Przyswajalność zależy od przyrządzenia pyłku, który aby został przyswojony przez organizm w maksymalnej dawce przed spożyciem powinien być albo namoczony albo dokładnie zmielony. Doczytałam, że można go podawać dzieciom od 3-ciego roku życia.

Jeśli zakupimy pyłek kwiatowy w postaci obnóży/granulatu można przed spożyciem przygotować miksturę z 1/3 szklanki wody lub mleka (płyn powinien być chłodny, ostudzony) oraz 2-3 łyżeczek pyłku. Tak przygotowaną mieszaninę należy odstawić na kilka godzin, a przed samym spożyciem można osłodzić miodem i ocieplić poprzez dolanie ciepłej wody (temperatura wody nie powinna przekraczać 40 st. Celsjusza). Tak przygotowaną miksturę można spożywać dwa razy dziennie, rano (najlepiej na czczo) i wieczorem tuż przed snem. Dobrą praktyką jest przygotowanie mikstury z pyłkiem rano (do wypicia wieczorem) i wieczorem (do wypicia rano). Taka kuracja powinna trwać 1-2 miesiące i być powtarzana 2 razy w roku. Innym sposobem podawania pyłku pszczelego jest rozprowadzenie go z miodem, mlekiem lub wodą (w proporcjach 1 łyżeczka : 1 łyżeczka), a następnie – przed połknięciem – dokładnie przeżucie tak przygotowanej substancji. Dzieciom można podać pyłek kwiatowy w postaci zmielonej, zmieszany z sokiem (np. porzeczkowym).

Każdy naturalny sposób na wzmocnienie się przed jesienno-zimowymi infekcjami jest godny uwagi i warty wypróbowania, zanim zaczniemy ładować w siebie i dzieci chemię. Ja wciąż czuję oddech infekcji na plecach, dlatego zamówiłam słoiczek pyłku dla naszej rodziny.

Źródła: www.pszczoły.info; www.pasieka.rostkowski.info; www.sekrety-zdrowia.org

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Emilia says:

    Znamy i stosujemy pyłek kwiatowy. Ja dodaje do koktajli, które są u nas prawdziwa bomba witaminowa:)

  2. Gosia Rusak says:

    Pomocny wpis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *