Zdrowie dziecka

Co to są probiotyki i jak wybrać najlepszy?

Probiotyki to naturalne i pożyteczne bakterie zasiedlające i  odbudowujące naturalną florę bakteryjną jelit. Tym żywym organizmom przypisuje się wszelkie korzyści zdrowotne związane z funkcjonowaniem jelit, ale nie tylko. Probiotyki to zwykle preparaty doustne zawierające żywe, wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów, które wpływają korzystnie na nasz organizm.

„Pro bios” czyli  „dla życia”

Stosowanie probiotyków ma na celu zmianę w zespole mikroorganizmów jelitowych, która prowadzi do zmniejszenia liczebności bakterii szkodliwych i zwiększenia tych pożytecznych. Wiele ośrodków naukowych na świecie dowiodło, że probiotyki przywracają właściwie funkcjonujący skład flory jelitowej.

To w jelitach zaczyna się nasze zdrowie. Nieocenioną rolę w naszym organizmie pełni właśnie flora jelitowa. Przede wszystkim hamuje wzrost szkodliwych drobnoustrojów, wytwarza składniki pokarmowe, jak również stymuluje mechanizmy odpornościowe, zawiaduje czynnością jelit oraz wspiera eliminację toksycznych związków z organizmu.

probiotyki
Probiotic yogurt with chia seeds, coconut, honey and physalis puree in a glass jar

Podczas kuracji antybiotykowej, po biegunce czy chcąc wspomóc organizm stymulując namnażanie się bakterii odpowiadających za wzrost odporności warto sięgać po probiotyki, nie tylko w formie suplementów ale również te darowane przez naturę. Najzdrowszy szczep bakterii jelitowych to ten o nazwie Lactobacillus rhamnosus. Szczep ten głównie zalecany jest przez lekarzy przy takich dolegliwościach jak: zakażenia układu oddechowego, choroby jelitowe, osłabiona odporność, biegunka, problemy z trawieniem, a także przy chorobach skóry. Jednak, by probiotyk dotarł do właściwego miejsca czyli do jelit musi się charakteryzować pewnymi właściwościami.

Jak wybrać najlepsze probiotyki?

Aby prawidłowo stosować preparaty probiotyczne, należy zdać sobie sprawę, że probiotyki stanowią bardzo różnorodną grupę bakterii. Ich właściwości są szczepozależne. Oznacza to, że poszczególne bakterie probiotyczne mogą wykazywać się zupełnie różnym działaniem. Nie dla wszystkich oczywisty jest też fakt, że aby probiotyk mógł spełniać swoją funkcję, bakterie w nim zawarte muszą być żywe, a więc zdolne do namnażania. Obecnie probiotyki dla dzieci biją rekordy popularności. Nie może to jednak uśpić czujności rodziców. Pamiętajmy, by wybierać tylko sprawdzone preparaty. (dr n.med. Janina Kowalska)

Dobre probiotyki powinny wykazywać odpowiednią odporność na kwasowość soku żołądkowego, by żywe bakterie nie uległy inaktywacji w żołądku. Następną przeszkodą na drodze do jelita są sole żółci, które mogą wiązać probiotyki i utrudniać im dalsze przemieszczanie się. Niestety spośród wielu szczepów wykorzystywanych w produkcji probiotyków tylko niewielka ich liczba posiada udokumentowaną klinicznie aktywność biologiczną oraz właściwości, które pozwoliłyby im dotrzeć do miejsca docelowego.

Naukowcy odkryli, że korzystne bakterie szczepu Lactobacillus rhamnosus nie tylko regenerują odpowiednią florę jelita, ale również aktywują do wzmożonej pracy inne szczepy bakterii, które są obecne w naszym jelicie. Odpowiadając na pytanie “jaki probiotyk jest najlepszy”: ten, który ma duże ilości szczepu o nazwie “Lactobacillus rhamnosus”. Szczep ten jest odporny na kwasy żółciowe i wykazuje duże powinowactwo do ludzkich komórek śluzówki jelita, dzięki czemu ma zdolność kolonizowania przewodu pokarmowego. Wytwarza również kwas mlekowy.

Badania wykazały, że szczep ten zmniejsza ryzyko zakażeń dróg oddechowych u dzieci jak również ma potencjał w profilaktyce i leczeniu pierwotnego atopowego zapalenia skóry, w tym wypadku jednak wyniki badań nie są jednoznaczne. Szczególne korzyści przynosi synbiotyk, ponieważ prócz probiotyku obecny jest w nim także składnik odżywczy, dzięki czemu dobre bakterie mogą się szybciej namnażać.

Aby nie dopuścić do wyniszczenia mikroflory bakteryjnej należy produkty probiotyczne włączyć do codziennej diety. Warto wiedzieć, że potrzeba aż 6 miesięcy żeby odbudować mikroflorę bakteryjną po kuracji antybiotykowej, dlatego zdecydowanie lepiej zapobiegać, niż leczyć.

Możesz również polubić…

9 komentarzy

  1. Beata says:

    U nas na codzień jemy kiszonki. W czasie choroby wspomagamy się dodatkowymi probiotykami z apteki. Porcja kapusty kiszonej lub ogórek kiszony zawsze musi być w lodówce

  2. Natalia K says:

    U nas obowiazkowo probiotyk z apteki ale i również herbatka z cytryna 🙂

  3. Agnieszka Markowska says:

    My również w czasie antybiotykoteriapii braliśmy. Ale ostatnio podaje synkowi codziennie bo ma problem z jelitami i okropne wzdęcia

  4. Justyna says:

    Brakuje mi tylko nazwy konkretnego probiotyku. Niestety nie mam takiej apteki, gdzie możnaby zaufać farmaceucie. A jak już coś brać czy tym bardziej podawać dzieciom to coś sprawdzonego

    1. Ja podaję Synbiotyk Multilac w kroplach młodszej i saszetki starszej 🙂

  5. Anna says:

    Antybiotyki w mojej rodzinie na szczescie to rzadkość. Jednak kiedy tylko spada odporność, natychmiast sięgamy po Multilac. Chociaż na codzień jemy nasze domowe ogórki kiszone, a na noc pijemy z nich sok. Zdecydowanie w tym roku muszę ich włożyć więcej

  6. Kasia Pel says:

    Temat bardzo na czasie, choroba goni chorobę 🙁 zawsze przy antybiotyku kupujemy coś osłonowego.

  7. Snoch says:

    Bardzo mądry wpis ! Ostatnio ogl o tym na tvn ! Mówili, że to odpowiedni lekarze powinni nam zaproponować i dobrać priobriotyki. Ponieważ jest tyle tego na rynky, że tylko kilka jest idelanych dla naszego organizmu..reszta to mieszanka mało skuteczna…tylko teraz skąd wziąść takiego lekarza

  8. Fajny wpis. Ja zawsze byłam przekonana że w każdym jogurcie są probiotyki. Potem doczytałam że wcale nie. U nas w domu króluje od dawna jogurt naturalny biorę z Lidla. Do wszystkiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *