Dom Kulinarnie

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą dla malucha

Weekend to czas prac domowych i kuchennych szaleństw. Przy okazji chciałabym Wam pokazać, co moje córki jedzą na pierwsze danie. Zupa to podstawa menu małego dziecka, tego trzymam się od kiedy zaczęłam rozszerzanie diety. Dotychczas zupy jadła tylko młodsza panna, obecnie nawet starsza daje się przekonać. Dziś propozycja z czerwoną soczewicą. 

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą – prosto i zdrowo.

Zupy wymyślam różne, ich głównym składnikiem jest zwykle dynia i są bardzo smaczne. Dzisiaj sięgnęłam po czerwoną soczewicę. Soczewicę, uważaną za jedną ze zdrowszych propozycji, można podawać już po szóstym miesiącu życia. Wywar przygotowuję sobie wcześniej, zwykle gotuję zupy na szyjce z indyka, samej lub z kawałkiem żeberka. Po przygotowaniu wywaru i wyjęciu mięsa wrzucam przepłukaną wcześniej pod bieżącą wodą soczewicę (pół szklanki na litr wywaru) i gotuję do miękkości (czerwoną gotujemy 15-20 min). Pod koniec gotowania daję szczyptę soli. W parowarze przygotowuję warzywa:

  • ziemniak,
  • marchewka,
  • dwa plasterki pietruszki,
  • kawałek dyni,
  • trochę zielonego groszku
  • kilka plasterków pora.
zupa
Zdrowa zupa warzywna z czerwoną soczewicą to świetna propozycja na pierwsze danie dla dziecka

Kiedy warzywa są miękkie wrzucam je do pojemnika do blendowania, zalewam do wysokości warzyw wywarem z soczewicą i blenduję. Tak przygotowany gęsty krem dziewczynki zjadają ze smakiem. Można dodać soli i pieprzu do smaku, według uznania małych smakoszy.

Nasiona soczewicy mają dużą wartość odżywczą. Są bogate w białko, zawierają skrobię i w odróżnieniu od innych nasion – nie mają tłuszczu. Bogate są również w składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, karoten oraz witaminy: B1, B2, PP, C. Duża ilość żelaza sprawia, że potrawy z soczewicą warto podawać dzieciom.

Jeżeli Twoje dziecko jadło wcześniej wszystkie wymienione wyżej produkty to niezależnie od wieku możesz mu podać zupę z soczewicą. Różnie dzieci mają rozszerzaną dietę, ale możemy przyjąć, że każde 7-miesięczne dziecko może jeść tą potrawę.  Ważne jednak jest to, że do 10 miesiąca życia zaleca się podowanie zup niegotowanych na wywarze mięsnym !!

Smacznego! 🙂

Możesz również polubić…

5 komentarzy

  1. Ostatnio zamiast makaronu dałam do kremu brokułowego cieciorkę, ale z soczewicą jeszcze nie próbowałam 🙂

  2. Gosia Rusak says:

    Przyznam, że soczewicy jeszcze nie próbowałam. Pora na coś nowego.

  3. Sylwia says:

    U mnie dziś także zupa z soczewicą i pomidorami tyle, że dla dużych i małych. Ale za jakiś czas chętnie skorzystam z Twoich przepisów gdy będę gotowała dla nowego członka naszej rodziny. Póki co wystarcza mu mleko prosto od mamy. 🙂

  4. Daga says:

    W zeszłym roku odkryłam soczewicę (czerwoną i zieloną) i też uwielbiam. Póki co używałam tylko do zup, ale planuję wypróbować też przepis na kotleciki.

  5. mmm brzmi smacznie 🙂 Właśnie szukałam inspiracji na ciecierzycę. Szkoda że nie ma zdjęcia gotowego dania 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *