Kiedy po całotygodniowym szaleństwie można wreszcie odpocząć robię to przy różnego rodzaju pracach domowych, a szybkie i smaczne potrawy są zawsze mile widziane w mojej kuchni. Jakiś czas temu zgodnie zapałaliśmy miłością do sałatki z kalafiora. Prostej, szybkiej i dosyć zdrowej pomijając dodawany do niej majonez ;), ale wszystkim nie dogodzisz. W każdym razie pomyślałam, że podzielę się z Wami tym banalnie prostym przepisem bo na nadchodzące upały taka przekąska jest, przynajmniej jak dla mnie, idealna.
- kalafior
- ogórek zielony
- szczypior
- młoda cebulka
- kukurydza
- pomidorki koktajlowe
- jajka
- majonez, musztarda Kcyńska (miodowa) do smaku, sól i pieprz, drobno posiekany koperek
nie podaję ilości bo sami możecie decydować o proporcjach.
Sposób przygotowania:
Kalafior gotujemy do miękkości (dobrze, by nie był zbyt rozgotowany); jaja gotujemy na twardo, a następnie drobno kroimy; siekamy drobno szczypior i cebulkę; kroimy ogórka w kostkę; podobnie pomidorki – w ćwiartki lub kostkę. Obgotowanego kalafiora rozdrabniamy na małe różyczki i mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz i koperek. Dodam, że musztardę kcyńską możecie zamówić u Skrzynka Smaku (KLIK), podobnie jak inne naturalne produkty spożywcze o wyśmienitym smaku.
Odstawiamy do lodówki by składniki przeszły, ewentualnie doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną sałatkę chowamy przed pozostałymi domownikami ;). Możemy do tego przygotować bagietkę z masłem czosnkowym. Smacznego!