Kulinarnie

Slow food burgery z kiełbasy głogowskiej.

Moda na burgery wciąż ma się dobrze i coraz więcej osób przekonuje się do ich przygotowania we własnym zakresie. Z kiełbasy też mogą powstać pyszne kotlety do bułek.burgery

Mięso na oryginalne burgery nie powinno zawierać żadnych dodatków. Doprawiamy je jedynie solą i pieprzem. Ale mięso może być różne – w zależności od upodobań – również z kiełbasy głogowskiej z szynki, zmielonej z jajkiem i mąką i smażonej na patelni wraz z boczkiem.
W połączeniu z ogórkiem, czerwoną cebulą, pomidorem i sałatą, doprawione ketchupem
i musztardą, będą stanowić doskonały środek zdrowego burgera.

Ta potrawa to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.

  • SLOW FOOD BURGERY Z KIEŁBASY GŁOGOWSKIEJ Z SZYNKISkładniki na 4 porcje

    Kiełbasa głogowska z szynki mini Madej Wróbel 500 g
    Jajko 1 sztuka
    Mąka 50 g
    Bułka z sezamem 4 sztuki
    Boczek 200 g
    Pomidor 2 sztuki
    Ogórek 1 sztuka
    Czerwona cebula 1 sztuka
    Ketchup 100 g
    Musztarda 100 g
    Mix sałat 200 g
    Olej

    Zmiel kiełbasę w maszynce do mięsa.
    Połącz w misce zmieloną kiełbasę, jajko pieprz i mąkę.
    Uformuj burgery i usmaż je na patelni grillowej razem z plastrami boczku.
    Rozkrój bułki I podpiekaj je w piekarniku przez ok. 10 minut.
    Pokrój warzywa w plasterki.
    Nałóż na każdą bułkę kolejno: musztardę i ketchup, sałatę, pomidora, ogórka, krążki cebuli, burgera, musztardę i ketchup, boczek i górę bułki.
    Wbij w środek patyczek i zajadaj. Powoli.

https://www.youtube.com/watch?v=XUwQeXmIUMc

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *