Moda na burgery wciąż ma się dobrze i coraz więcej osób przekonuje się do ich przygotowania we własnym zakresie. Z kiełbasy też mogą powstać pyszne kotlety do bułek.
Mięso na oryginalne burgery nie powinno zawierać żadnych dodatków. Doprawiamy je jedynie solą i pieprzem. Ale mięso może być różne – w zależności od upodobań – również z kiełbasy głogowskiej z szynki, zmielonej z jajkiem i mąką i smażonej na patelni wraz z boczkiem.
W połączeniu z ogórkiem, czerwoną cebulą, pomidorem i sałatą, doprawione ketchupem
i musztardą, będą stanowić doskonały środek zdrowego burgera.
Ta potrawa to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
- SLOW FOOD BURGERY Z KIEŁBASY GŁOGOWSKIEJ Z SZYNKISkładniki na 4 porcje
Kiełbasa głogowska z szynki mini Madej Wróbel 500 g
Jajko 1 sztuka
Mąka 50 g
Bułka z sezamem 4 sztuki
Boczek 200 g
Pomidor 2 sztuki
Ogórek 1 sztuka
Czerwona cebula 1 sztuka
Ketchup 100 g
Musztarda 100 g
Mix sałat 200 g
OlejZmiel kiełbasę w maszynce do mięsa.
Połącz w misce zmieloną kiełbasę, jajko pieprz i mąkę.
Uformuj burgery i usmaż je na patelni grillowej razem z plastrami boczku.
Rozkrój bułki I podpiekaj je w piekarniku przez ok. 10 minut.
Pokrój warzywa w plasterki.
Nałóż na każdą bułkę kolejno: musztardę i ketchup, sałatę, pomidora, ogórka, krążki cebuli, burgera, musztardę i ketchup, boczek i górę bułki.
Wbij w środek patyczek i zajadaj. Powoli.
https://www.youtube.com/watch?v=XUwQeXmIUMc