Jesienny las kusi zapachem i kolorami. Jest też doskonałą inspiracją do nowych smaków – takich jak pierogi z kaszanką podane na sosie z leśnych grzybów i porto z ziołami.
Kaszanka i pierogi to doskonałe połączenie. A jeśli danie podamy na sosie z grzybów leśnych w wywarze z porto z ziołami, będziemy mieć wyjątkowy pomysł na jesienny obiad. Poczujemy zapach lasu i odkryjemy uroki połączenia polsko-portugalskich smaków.
Ta potrawa to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kaszanki. Pokazujemy w ten sposób, że kaszanka jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
PIEROGI Z KASZANKĄ NA SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH
Składniki na 4 porcje:
Kaszanka Madej Wróbel 500 g
Boczek wędzony 200 g
Cebula 1 sztuka
Masło 300 g
Jajka 3 sztuki
Mąka 1 kg
Grzyby suszone 30 g
Porto 300 ml
Tymianek
Rozmaryn
Sól, pieprz
Olej
Pokrój kaszankę w plastry.
Posiekaj boczek i cebule i podsmaż na maśle
Dodaj plastry kaszanki i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
Odstaw farsz do lodówki – schłodzony łatwiej się formuje.
Zgnieć ciasto z mąki, jajek, wody i 100 g masła, rozwałkuj je i wytnij koła.
Nałóż sporą porcję farszu i zaklej na zakładkę. Ugotuj w osolonej wodzie.
Zagotuj porto z ziołami.
Dodaj namoczone dzień wcześniej, pokrojone grzyby wraz z wywarem.
Rozpuść w sosie masło i redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości.
Polej pierogi sosem i delektuj się aromatem.