Cukinia oznacza po włosku małą dynię, jest więc doskonałym preludium do dyniowego sezonu. Można ją jeść na wiele sposobów, na obiad na przykład w formie faszerowanej kiełbasą kruchą z galaretką Madej Wróbel.
Choć cukinia pachnie już jesienią, to wciąż jeszcze ma posmak lata. Jest lekkostrawna i zdrowa, a w połączeniu z kiełbasą Madej Wróbel, tworzy danie, które zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy.
Delikatna cukinia idealnie komponuje się z naszą wyrazistą w smaku kiełbasą kruchą z galaretką – mówi Magdalena Matynia, technolog żywienia w Madej Wróbel. Stworzyliśmy połączenie, które jest nie tylko pełne witamin i wartości odżywczych, ale też sycące i eleganckie.
Cukinia faszerowana kiełbasą kruchą z galaretką to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”! Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis. Zapraszamy do korzystania z naszych kulinarnych inspiracji!
CUKINIA FASZEROWANA KIEŁBASĄ KRUCHĄ Z GALARETKĄ
Składniki na 4 porcje
- Kiełbasa krucha z galaretką Madej Wróbel 600 g
- Cukinia 2 sztuki
- Czerwona cebula 200 g
- Ser żółty 250 g
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
Obierz kiełbasę ze skóry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę, również w drobną kostkę. Wrzuć kiełbasę na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj cebulę. Smaż przez kilka minut, aż poczujesz intensywny aromat kiełbasy. Przekrój cukinię w poprzek i wydrąż środki. Nafaszeruj połówki cukinii kiełbasą. Nie żałuj farszu, dołóż jeszcze trochę. Oprósz solą i pieprzem. Połóż na każdej cukinii słupki żółtego sera. Zapiekaj przez 30 minut w 150°C. Podziwiaj efekt końcowy i zjedz ze smakiem.
Link do filmu z przepisem: https://www.youtube.com/watch?v=UE1jRrwpb6E
Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw. Firma zatrudnia 1300 osób, a jej produkty są dostępne w kraju i za granicą.
Cukinię zazwyczaj jadam w formie placków lub w leczo. Muszę kiedyś spróbować taką faszerowaną przyrządzić.