Frankfurterki – te krótkie i cienkie wędzone kiełbaski z wieprzowiny o wyrazistym smaku pochodzą z Niemiec, prosto z Frankfurtu – to tam rozpoczęto ich produkcję i tam po raz pierwszy zjedzono je na gorąco.
A dziś są bardzo chętnie spożywane również na polskich stołach, najczęściej na śniadanie
w towarzystwie pieczywa i jajecznicy. I choć rola kiełbaski śniadaniowej jest szacowna, Madej Wróbel proponuje podanie frankfurterek trochę inaczej. Na naszym talerzu te niemieckie pyszności będą doskonale komponować się nadziane żółtym serem, owinięte duńskim boczkiem, grillowane lub zapiekane z odrobiną przypraw i wynalezioną w antycznym Rzymie musztardą.
Jest to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”! Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
GRILLOWANE FRANKFURTERKI WĘDZONE Z SEREM I BOCZKIEM DUŃSKIM PARZONYM
Składniki na 4 porcje:
Frankfurterki wędzone Madej Wróbel 8 sztuk
Boczek duński parzony Madej Wróbel 24 plastry
Ser żółty w kostce 200 g
Musztarda delikatesowa 1 słoik
Ogórki konserwowe 1 mały słoik
Papryka marynowana 1 mały słoik
Przyprawa grillowa
Wykałaczki
Natnij frankfurterki wzdłuż i oprósz je przyprawą do grilla.
Włóż w nacięcia ser pokrojony w słupki.
Posmaruj każdy plaster boczku musztardą.
Zawiń każdą frankfurterkę w 3 plasterki boczku i zepnij je wykałaczkami.
Grilluj do momentu, aż boczek będzie rumiany, a ser będzie się rozpuszczał.
Podawaj z ogórkami konserwowymi i marynowaną papryką.
https://www.youtube.com/watch?v=wLxgT9jUgYs