• Strona główna
  • Strefa Mamy
    • Ciąża
    • Poród
    • Karmienie piersią
    • Porady
    • Zdrowie i Uroda
    • Moda i wygoda
    • Dodatki ułatwiąjące życie
    • Moje przemyślenia
    • Literatura
    • Mamy z pasją
  • Strefa Taty
  • Strefa dziecka
    • Pielęgnacja dziecka
    • Zdrowie dziecka
    • Rozwój
    • Biblioteczka malucha
      • Gry planszowe – recenzje
      • Książki
    • Zabawki
    • Przydatne gadżety
    • Aranżacja pokoju
    • Przygoda z kulturą
    • Imiennik
  • Strefa samotnego rodzica
    • Usługi
    • Literatura
  • Domowe inspiracje
  • DIY
  • PODRÓŻE
  • Okiem specjalisty
    • Dietetyk
    • Fizjoterapeuta
    • Logopeda
    • Pediatra
    • Położna
    • Prawnik
    • Psycholog
  • Blogerski Świat
  • Współpraca/Kontakt
  • Regulamin konkursów
  • Polityka prywatności
Rodzicielnik
  • Strona główna
  • Strefa Mamy
    • Ciąża
    • Poród
    • Karmienie piersią
    • Porady
    • Zdrowie i Uroda
    • Moda i wygoda
    • Dodatki ułatwiąjące życie
    • Moje przemyślenia
    • Literatura
    • Mamy z pasją
  • Strefa Taty
  • Strefa dziecka
    • Pielęgnacja dziecka
    • Zdrowie dziecka
    • Rozwój
    • Biblioteczka malucha
      • Gry planszowe – recenzje
      • Książki
    • Zabawki
    • Przydatne gadżety
    • Aranżacja pokoju
    • Przygoda z kulturą
    • Imiennik
  • Strefa samotnego rodzica
    • Usługi
    • Literatura
  • Domowe inspiracje
  • DIY
  • PODRÓŻE
  • Okiem specjalisty
    • Dietetyk
    • Fizjoterapeuta
    • Logopeda
    • Pediatra
    • Położna
    • Prawnik
    • Psycholog
  • Blogerski Świat
  • Współpraca/Kontakt
  • Regulamin konkursów
  • Polityka prywatności
Strona główna  /  Kulinarnie  /  Makowiec Babci Dany. Smaki i zapachy Świąt Bożego Narodzenia.
06 grudzień 2018

Makowiec Babci Dany. Smaki i zapachy Świąt Bożego Narodzenia.

Opublikowane przez Redakcja
Redakcja
Kulinarnie domowe ciasto, domowe wypieki, domowy makowiec, makowiec, przepis na makowiec, smakowity makowiec, wypieki 26 komentarzy

Są takie smaki wyjątkowe, które w ten jedyny i niepowtarzalny sposób smakują tylko w domu rodzinnym i tylko w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Każda mama i babcia ma w swoich tajemniczych zeszytach, oprószonych mąką i poplamionych olejem tajne przepisy na smakowite wypieki, których nie uświadczymy w żadnej cukierni świata. U mojej mamy takim wybornym ciastem jest jedyny w swoim rodzaju, lekki i puszysty, okryty delikatnym ciastem makowiec.

Odkąd pamiętam ciasto to gościło na naszym stole podczas Świąt Bożego Narodzenia, chwalone przez wszystkich degustujących. Wędrowało w prezencie tu i tam. Jednak nikt chyba nigdy takiego samego ciasta nie upiekł. Makowiec. Mojej mamie wychodzi on zawsze. Ja nawet do tematu nie podchodzę, gdyż ręki do ciast ewidentnie nie mam, co zostało już wielokrotnie potwierdzone. Są jednak tacy, którzy pieczenie mają we krwi i to właśnie z wami moja mama dzieli się na łamach mojego bloga tajemną wiedzą.

Dla kolejnych pokoleń, by przepis nie zginął, a wspomniany wypiek nie stał się tylko pieszczącym podniebienie wspomnieniem podaję poniżej wraz z bogatą fotorelacją co zrobić należy krok po kroku. Ostrzegam, że opuszczenie jakiegokolwiek punktu lub pofolgowanie sobie w postaci np. miksera do mieszania spowoduje sromotną porażkę. Ciasto to musi zostać zrobione starą szkołą rąk własnych: makutry, tłuczka i trzepaczki. Żadnej łatwizny. Pot na czole gwarantowany, ale efekt będzie go wart. Marki produktów, których używa moja mama (widoczne na zdjęciach) są przypadkowe, jeśli jednak cenicie sobie oszczędność czasu i pieniędzy poszukajcie okazji, gazetki promocyjne można łatwo śledzić online. Wtedy podczas dobrej promocji możecie zaopatrzyć się w produkty na zapas i upiec kolejne ciasto w dowolnym czasie.

Przejdźmy do rzeczy, czyli do pieczenia. Przygotowanie maku to etap pierwszy i bardzo ważny.

Dzień wcześniej zagotować wodę, wsypać mak i wyłączyć. Po 24 godzinach na gęstym sitku odcedzić i chwilę poczekać by dobrze odciekło. Później mak wrzucić do garnka i ciągle mieszając odparować. Mak powinien stać się sypki, bez wody. Będzie trochę wilgotny, ale nie mokry. Ostudzić i przemielić maszynką 3 razy.

Składniki na ciasto:

  • 20 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody przegotowanej o temperaturze pokojowej

Ciasto zarobić, podzielić na pół i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Masa makowa:

  • 25 dkg maku
  • 10 białek
  • 8 żółtek
  • 20 dkg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 olejek migdałowy

Cukier, 8 żółtek i cukier waniliowy ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany mak, olejek migdałowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dalej ucieramy do uzyskania jednolitej masy.

Włączamy piekarnik na 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy pierwszy kawałek do brytfanki. Na wałku przenosimy gotowy placek i układamy równo w brytfance. Boki warto również wykleić pozostającym ciastem. Drugi kawałek również rozwałkowujemy podsypując mąką. Warto wcześniej zmierzyć wałkiem szerokość i długość posiadanej brytfanki.

Zostawiamy drugi rozwałkowany kawałek na stolnicy i bierzemy się za ubijanie białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodają szczyptę soli.

Ubitą pianę wsuwamy do makutry i delikatnie tłuczkiem mieszamy. Gotową masę przelewamy do brytfanki i przykrywamy nawiniętym na wałek drugim plackiem. Boki placka powinny przywierać do brytfanki, ale nie naciskamy na masę!

Pieczemy godzinę w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika wprawnych ruchem przekładamy ciasto na deseczkę. Jest to jednak wyższa szkoła jazdy więc na początek może jednak lepiej zostawić je w brytfannie ;).

Smacznego!

Grudzień pachnie Świętami, Święta pachną u mnie makowcem. A u Ciebie? 🙂

Udostępnij
Redakcja
Redakcja

 Poprzedni Kaszka mleczna czy bezmleczna – którą wybrać?
Następny   Zimowe stylizacje modnej mamy

Related Posts

  • Święta Bożego Narodzenia owiane zapachem ciasta orzechowego z jabłkiem

    24 grudnia 2019

26 Comments

  1. Avatar Monika Odpowiedz na: Monikaużytkownikowi Monika" aria-label=' Odpowiedz na: Monikaużytkownikowi Monika'> Odpowiedz na: Monika
    21 kwietnia 2017 at 06:39

    Identyczny robiła babcia potem mama a teraz siostra w domu rodzinnymsmak dzieciństwa masz racje.

  2. Avatar Gosia Rusak Odpowiedz na: Gosiaużytkownikowi Gosia Rusak" aria-label=' Odpowiedz na: Gosiaużytkownikowi Gosia Rusak'> Odpowiedz na: Gosia
    21 kwietnia 2017 at 07:14

    Pięknie wygląda, brzmi na dość prosty, a jeszcze lepiej smakuje oczami 🙂
    Będę w wolnej chwili próbowała go zrobić. Tylko jedna rzecz mnie przeraża to ręczne ubijanie 😉 Człowiek nie przyzwyczajony 🙂 Na pewno dam znać jak się uda.

  3. Avatar Mama Kreatywna Odpowiedz na: Mamaużytkownikowi Mama Kreatywna" aria-label=' Odpowiedz na: Mamaużytkownikowi Mama Kreatywna'> Odpowiedz na: Mama
    21 kwietnia 2017 at 07:27

    Babcine przepisy zazwyczaj zostają w pamięci 🙂 Mają w sobie coś… jednak za makowcem nie przepadam.

  4. Avatar Mama Balbinka Odpowiedz na: Mamaużytkownikowi Mama Balbinka" aria-label=' Odpowiedz na: Mamaużytkownikowi Mama Balbinka'> Odpowiedz na: Mama
    21 kwietnia 2017 at 07:40

    Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie są najlepsze. Makowiec wygląda smacznie.

  5. Avatar Dagmara Odpowiedz na: Dagmaraużytkownikowi Dagmara" aria-label=' Odpowiedz na: Dagmaraużytkownikowi Dagmara'> Odpowiedz na: Dagmara
    21 kwietnia 2017 at 09:23

    Makowiec nieodłącznie kojarzy mi się ze świętamiA jeśli chodzi o smak dzieciństwa to u nas jest to babka piaskowa – zrobiłam ją w tym roku pierwszy raz od 10 lat! Smak niezapomniany

  6. Avatar Aniola Odpowiedz na: Aniolaużytkownikowi Aniola" aria-label=' Odpowiedz na: Aniolaużytkownikowi Aniola'> Odpowiedz na: Aniola
    21 kwietnia 2017 at 13:22

    Dopiero na ostatnim zdjeciu, jak zobaczylam efekt koncowy – zrozumialam o co chodzi z ta wyjatkowoscia. Nie ma szans zebym ja takie cudo upiekla, ale z moimi zdolnosciami „kucharsko-piekarskimi” juz sie dawno pogodzilam. Nie mam tez babci, ktora upiecze ani tradycji przekazywania recept w rodzinie, kurcze jakie to smutne. W kazdym razie przypadkiem odkrylam w Bielsku piekarnie, ktora jest miejscowym skarbem mieszkancow i teraz tam sie na swieta zaopatruje. Sernik na blasze wyglada podobnie jak Twoj 🙂

  7. Avatar Kropeczkamoja Odpowiedz na: Kropeczkamojaużytkownikowi Kropeczkamoja" aria-label=' Odpowiedz na: Kropeczkamojaużytkownikowi Kropeczkamoja'> Odpowiedz na: Kropeczkamoja
    21 kwietnia 2017 at 19:25

    Kurde aż zglodnialam! Wygląda pysznie i gdyby nie moje dwie lewe ręce do pieczenia to spróbowałabym 🙂

  8. Avatar Małgorzata Ostrowska Odpowiedz na: Małgorzataużytkownikowi Małgorzata Ostrowska" aria-label=' Odpowiedz na: Małgorzataużytkownikowi Małgorzata Ostrowska'> Odpowiedz na: Małgorzata
    22 kwietnia 2017 at 08:19

    Aga uwielbiam makowiec ale takiego jeszcze nie jadłam, podkradam wpis.

  9. Avatar Arbuziaki-Beata Wilczyńska Odpowiedz na: Arbuziaki-Beataużytkownikowi Arbuziaki-Beata Wilczyńska" aria-label=' Odpowiedz na: Arbuziaki-Beataużytkownikowi Arbuziaki-Beata Wilczyńska'> Odpowiedz na: Arbuziaki-Beata
    22 kwietnia 2017 at 19:06

    Ja też mam taki swój przepis na makowiec własnie od Babci.I wiesz co, najbardziej lubię własnie te stare, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury- sprawdzone i nieprzemodzone 😉

  10. Avatar Paulina Odpowiedz na: Paulinaużytkownikowi Paulina" aria-label=' Odpowiedz na: Paulinaużytkownikowi Paulina'> Odpowiedz na: Paulina
    24 kwietnia 2017 at 14:32

    Nie lubię makowca ale jeśli ten jest faktycznie taki dobry, to spróbuję

  11. Avatar pyzuszkowo Odpowiedz na: pyzuszkowoużytkownikowi pyzuszkowo" aria-label=' Odpowiedz na: pyzuszkowoużytkownikowi pyzuszkowo'> Odpowiedz na: pyzuszkowo
    24 kwietnia 2017 at 15:41

    Ostatnio uwielbiam wszystkie makowce, ale nie piekłam jeszcze 😉 ten wygląda obłednie!

  12. Avatar Lena Odpowiedz na: Lenaużytkownikowi Lena" aria-label=' Odpowiedz na: Lenaużytkownikowi Lena'> Odpowiedz na: Lena
    27 kwietnia 2017 at 16:02

    Aga , wróciły dziecięce lata
    Pamiętam jak Twoja mama ucierała a później dzwoniła w rurę i szłam na makowca
    Buziaki sąsiadka

  13. Avatar Halina Odpowiedz na: Halinaużytkownikowi Halina" aria-label=' Odpowiedz na: Halinaużytkownikowi Halina'> Odpowiedz na: Halina
    28 kwietnia 2017 at 19:48

    To moj przepis dalam go Twojej mamie..Dobrze ze tu jest ten przepis jutro go pieke..

  14. Avatar TosiMama Odpowiedz na: TosiMamaużytkownikowi TosiMama" aria-label=' Odpowiedz na: TosiMamaużytkownikowi TosiMama'> Odpowiedz na: TosiMama
    1 grudnia 2017 at 10:05

    Nigdy nie jadłam makowca w takiej wersji… A wygląda przepysznie!!!

  15. Avatar Ladymami Odpowiedz na: Ladymamiużytkownikowi Ladymami" aria-label=' Odpowiedz na: Ladymamiużytkownikowi Ladymami'> Odpowiedz na: Ladymami
    1 grudnia 2017 at 10:08

    Uwielbiam makowiec, zwłaszcza taki tradycyjny, który robiła babcia 🙂

  16. Avatar Iwona Odpowiedz na: Iwonaużytkownikowi Iwona" aria-label=' Odpowiedz na: Iwonaużytkownikowi Iwona'> Odpowiedz na: Iwona
    1 grudnia 2017 at 10:09

    Uwielbiam wszystkie ciasat, w których jest mak 🙂 Mniam pychotka 🙂

  17. Avatar Karolina Wypenda Odpowiedz na: Karolinaużytkownikowi Karolina Wypenda" aria-label=' Odpowiedz na: Karolinaużytkownikowi Karolina Wypenda'> Odpowiedz na: Karolina
    1 grudnia 2017 at 10:21

    Ja osobiście nie jem nic co ma w sobie mak ale na święta zawsze makowiec jest według przepisu mojego chłopaka 🙂

  18. Avatar Mama do Sześcinu Odpowiedz na: Mamaużytkownikowi Mama do Sześcinu" aria-label=' Odpowiedz na: Mamaużytkownikowi Mama do Sześcinu'> Odpowiedz na: Mama
    1 grudnia 2017 at 10:48

    Uwielbiam makowiec, choć nigdy go sama nie piekłam. Kiedyś robiła to moja babcia, teraz mama 🙂 Makowiec Babci Dany wygląda smakowicie 🙂

  19. Avatar Karolina Bizarre Case Odpowiedz na: Karolinaużytkownikowi Karolina Bizarre Case" aria-label=' Odpowiedz na: Karolinaużytkownikowi Karolina Bizarre Case'> Odpowiedz na: Karolina
    1 grudnia 2017 at 12:28

    Wygląda pysznie! Chętnie bym zrobiła ale brak mi połowy narzędzi 😀 chyba muszę podpytać babci czy ma w zanadrzu pożyczyć :). Ostatnio robię różne ciasta ale makowca nigdy nie stworzyłam. Musi być ten pierwszy raz!

  20. Avatar Beata Chojnacka Odpowiedz na: Beataużytkownikowi Beata Chojnacka" aria-label=' Odpowiedz na: Beataużytkownikowi Beata Chojnacka'> Odpowiedz na: Beata
    3 grudnia 2017 at 16:21

    Ja uwielbiam makowiec mojej teściowej , który piekła jej mama kiedyś

  21. Avatar Nieidealnaanna Odpowiedz na: Nieidealnaannaużytkownikowi Nieidealnaanna" aria-label=' Odpowiedz na: Nieidealnaannaużytkownikowi Nieidealnaanna'> Odpowiedz na: Nieidealnaanna
    4 grudnia 2017 at 11:18

    Mhm… ale narobiłaś smaku <3 uwielbiam makowiec i moja babcia, a potem mama robiły najpyszniejszy. Niestety obydwie nie żyją, więc takie świąteczny smaku, to dla mnie bardzo wzruszające momenty pełne miłości i ciepłych wspomnień 🙂

  22. Avatar Life by MARCELKA Odpowiedz na: Lifeużytkownikowi Life by MARCELKA" aria-label=' Odpowiedz na: Lifeużytkownikowi Life by MARCELKA'> Odpowiedz na: Life
    6 grudnia 2017 at 22:48

    aż trudno w to uwierzyć, ale ja nie lubię makowca

    • Redakcja Agnieszka Królak Odpowiedz na: Agnieszkaużytkownikowi Agnieszka Królak" aria-label=' Odpowiedz na: Agnieszkaużytkownikowi Agnieszka Królak'> Odpowiedz na: Agnieszka
      9 grudnia 2017 at 17:46

      Mój mąż też nie lubi, woli serniczek 😉

  23. Avatar Maja Odpowiedz na: Majaużytkownikowi Maja" aria-label=' Odpowiedz na: Majaużytkownikowi Maja'> Odpowiedz na: Maja
    9 grudnia 2018 at 13:35

    ja też wolę serniczek, szczególnie taki puszysty 🙂

  24. Avatar Bookendorfina Izabela Pycio Odpowiedz na: Bookendorfinaużytkownikowi Bookendorfina Izabela Pycio" aria-label=' Odpowiedz na: Bookendorfinaużytkownikowi Bookendorfina Izabela Pycio'> Odpowiedz na: Bookendorfina
    14 grudnia 2018 at 18:31

    Przepis bardzo podobny do tego, który już od kilku pokoleń wykonują gospodynie naszej rodziny, tylko u nas farsz jest zawijany z ciastem w podłużny kształt, albo warkocz. 🙂

    • Redakcja Agnieszka Królak Odpowiedz na: Agnieszkaużytkownikowi Agnieszka Królak" aria-label=' Odpowiedz na: Agnieszkaużytkownikowi Agnieszka Królak'> Odpowiedz na: Agnieszka
      15 grudnia 2018 at 06:17

      O widzisz, super 🙂 moja mama zawsze w takiej formie 🙂

Skomentuj

Anuluj pisanie odpowiedzi

Współprace medialne

Rodzicielnik.pl w TVP

Zaparcia nawykowe u małych dzieci – Pytanie na śniadanie

Znajdź na blogu

Ostatnie artykuły

  • Poznaj nowości od Marioinex – Mini Waffle Adventure: Sekretna Jaskinia 23 marca 2023
  • trampolina
    Trampolina ogrodowa – ulubiona atrakcja dzieci i rodziców 1 marca 2023
  • Kobieta rozstępy na brzuchu
    Zabiegi medycyny estetycznej dla mam. 27 lutego 2023
  • termy
    Czy na termach trzeba umieć pływać? Rozwiewamy wątpliwości 26 lutego 2023

Popularne artykuły

  • trampolina
    Trampolina ogrodowa – ulubiona atrakcja dzieci i rodziców
  • Poznaj nowości od Marioinex – Mini Waffle Adventure: Sekretna Jaskinia

Rodzicielnik na Twitterze!

Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Poznaj nowości od Marioinex – Mini Waffle Adventure: Sekretna Jaskinia rodzicielnik.pl/poznaj-nowosc…

reply retweet favorite
10:56 · 23 marca 2023
Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Trampolina ogrodowa – ulubiona atrakcja dzieci i rodziców rodzicielnik.pl/trampolina-og…

reply retweet favorite
15:32 · 1 marca 2023
Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Top 10 zabawek dla 4-5 latek! rodzicielnik.pl/top-10-zabawe…

reply retweet favorite
11:18 · 28 lutego 2023
Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Zabiegi medycyny estetycznej dla mam. rodzicielnik.pl/zabiegi-medyc…

reply retweet favorite
10:47 · 27 lutego 2023
Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Czy na termach trzeba umieć pływać? Rozwiewamy wątpliwości rodzicielnik.pl/czy-na-termac…

reply retweet favorite
20:14 · 26 lutego 2023
Follow @rodzicielnikpl

Myśl przewodnia

„Wychowanie bez błędów nie istnieje. nic takiego nie istnieje. I nie tylko nie istnieje, lecz wręcz nie powinno istnieć. Rodzice są ludźmi. popełniają więc błędy i nie wiedzą wszystkiego. Natomiast odpowiedzialni rodzice nie są mitem. Przeciwnie. Dzieci mają prawo do odpowiedzialnych rodziców. Przyznawanie się do błędów albo niewiedzy jest prawidłowym zachowaniem ze strony rodziców. Powinno ono zarazem być uzupełnione przez dążenie do naprawiania błędów oraz poszukiwania odpowiedzialności”

J. G. Woititz

Kontakt ze mną:

agnieszka@rodzicielnik.pl

Zapisz się do naszego newslettera

Zamów nasz newsletter i otrzymuj najciekawsze informacje z naszego bloga!

Pozycjonowanie stron: liftnet.pl Copyright © 2018 rodzicielnik.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone