Gratine to specjalność kuchni francuskiej, rodzaj zapiekanki jajeczno-serowej z wszelkimi dodatkami, taka francuska tarta bez spodu.
Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie sycącej przekąski na chłodny jesienny dzień, to gratine z kiełbasy suchej będzie idealnym wyborem. Potrzebujemy zaledwie kilku składników i trochę ziół, aby stworzyć torcik gratine, który będzie nie tylko smaczny, ale też pięknie zaprezentuje się na talerzu. Aby ta wyjątkowa kompozycja nabrała wyrazistego smaku, dodajmy pysznej kiełbasy suchej z szynki Madej Wróbel i aromatyczne zioła – pietruszkę, rozmaryn i tymianek. Po zapieczeniu, podajemy w kształcie torcika z dodatkiem sosu z namoczonych dzień wcześniej grzybów.
Ta potrawa to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
GRATINE Z KIEŁBASY SUCHEJ Z SZYNKI NA SOSIE GRZYBOWYM
Składniki na 4 porcje:
Kiełbasa sucha z szynki Madej Wróbel 300 g
Ser żółty w kostce 150 g
Śmietana 30% 100 ml
Jajka 2 sztuki
Grzyby suszone 30 g
Masło 100 g
Porto 200 ml
Mąka pszenna 50 g
Gałka muszkatołowa
Pęczek natki pietruszki
Tymianek
Rozmaryn
Oliwa
Sól, pieprz
Przekrój kiełbasę w poprzek, a następnie w jak najcieńsze plasterki.
Wymieszaj trzepaczką jajka, śmietanę, mąkę starty żółty ser, natkę i przyprawy.
Wyłóż formę pergaminem i posmaruj dno oliwą.
Układaj naprzemiennie warstwę ściśle ułożonych plasterków kiełbasy i sosu, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Zakończ warstwą kiełbasy, zawijając plasterki w kształt muszelek, i posmaruj je oliwą.
Zapiekaj przez 30 minut w 140°C.
Ugotuj namoczone dzień wcześniej grzyby, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć z powrotem do wywaru w którym się gotowały.
Dodaj porto i gałązki ziół.
Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na małym ogniu, aż całość zredukujesz o 2/3 objętości.
Dodaj masło, mieszaj sos, aż masło się rozpuści.
Wykrój z gratine torcik, dodaj sos i zachwyć gości daniem.