Dom

Wspominamy smaki lata – Lemoniada różana

Przychodzimy dzisiaj do Was z letnim tematem. Mimo, że w kalendarzu wrzesień, a chłodne wieczory, noce i poranki dają nam odczuć, że jesień zbliża się wielkimi krokami, My jednak wspieramy lato i nie damy mu tak szybko odejść. Dziś piękna, letnia pogoda – idealna na przygotowanie różanej lemoniady!

Lemoniada różana – sposób przygotowania

lemoniada różana

Przepis jest bardzo prosty, do zrobienia prawie litry napoju będziemy potrzebować:

My do naszej lemoniady różanej mamy do wykorzystania płatki ogrodowej róży cukrowej z pewnego źródła. Nie polecam używania róż z kwiaciarni, gdyż są pryskane chemią i mogą zaszkodzić.

Family Cafe

lemoniada różana
Ważnym składnikiem przepisu jest dobrej jakości woda różana

Sposób przygotowania:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy sok z cytryny oraz wodę różaną i mieszamy. Próbujemy i znów dodajemy to, czego nam brakuje do uzyskania idealnego smaku. Na koniec wrzucamy drobno posiekane płatki róż i pod przykryciem odstawiamy do lodówki.

Teraz możemy już przyjmować gości, a lemoniada różana będzie świetnym uzupełnieniem deseru np. przepysznej bezy pavlowa.

Nie, to nie moje dzieło, gościła nas restauracja Family Cafe przy ul. Grunwaldzkiej 136 w Poznaniu, to u nich możecie zamówić ten przepyszny deser i wiele innych. Lemoniada różana ma wyjątkowy smak więc zachęcam do jej przygotowania, nie będziecie żałować!

https://www.youtube.com/watch?v=YDRI7-6Bjd0&t=8s

Możesz również polubić…

25 komentarzy

  1. Różanej lemoniady to ja w życiu jeszcze nie piłam. Ciekawa jestem tego smaku, bo marmoladę różną bardzo lubię, więc i ta lemoniada pewnie by mi zasmakowała.

    1. Ja w tym roku również pierwszy raz i smak wyjątkowo przypadł mi do gustu 🙂

  2. Co tu dużo pisać…pyszota 🙂
    Chętnie wypróbuje Wasz przepis 🙂
    Pozdrawiam.

  3. Paolina paolina says:

    A ja myślałam że róże tylko w kosmetyce 😉

    1. Początkowo ja również 😉

  4. Koniecznie musimy wypróbować ten przepis. A nadają się płatki z domowego ogrodu?

    1. Jak najbardziej, ważne by róże nie były pryskane chemią 🙂

  5. W sumie prosty przepis – a zarazem taki niecodzienny i oryginalny 🙂 Nic – tylko robić! 🙂

    1. Też byłam zdziwiona jego prostotą, a smak boski!

  6. Jedyny smak różany jadłam w pączkach. Takiej lemoniady nie piłam. Choć chyba nazwę ttzeba by zamienić na różanoniada 😉

  7. pożeram strony says:

    To musi być pyszne! Lemoniadę uwielbiam pod każdą postacią:)

  8. Musi smakować bajecznie! Z przyjemnością wypróbujemy 😉

    1. Oj tak, tego smaku się nie zapomina 🙂

  9. Gratukuje dziewczyny, jesteście cudowne. A lemoniadę chętnie prztgotuje wedłyg Waszego przepisu.

    1. Dziękujemy 🙂 takich dwóch jak my trzy nie ma nigdzie 😉

  10. Świetne z Was aktorki 🙂 Do lemoniady może się kiedyś przekonam 🙂

    1. O dziękujemy 😉 a lemoniadę polecamy 🙂

  11. Świetny przepis robiłam i przypomniał mi napoj jaki piłam w Maroku

  12. To może byc pyszne i na pewno pięknie pachnie.

  13. To musi być pyszne, aż slinka cieknie

    1. A ta beza jaka pyszna…

  14. Nie piłam jeszcze takiej lemoniady. Tylko skąd wziąć róże?1;-p

    1. Z ogrodu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *