Przychodzimy dzisiaj do Was z letnim tematem. Mimo, że w kalendarzu wrzesień, a chłodne wieczory, noce i poranki dają nam odczuć, że jesień zbliża się wielkimi krokami, My jednak wspieramy lato i nie damy mu tak szybko odejść. Dziś piękna, letnia pogoda – idealna na przygotowanie różanej lemoniady!
Lemoniada różana – sposób przygotowania
Przepis jest bardzo prosty, do zrobienia prawie litry napoju będziemy potrzebować:
- wodę,
- cukier trzcinowy
- cytrynę
- w dobrej jakości spożywczą wodę różaną zaopatrzy nas sklep z naturalną żywnością Bio Natura Trade
- płatki róż.
My do naszej lemoniady różanej mamy do wykorzystania płatki ogrodowej róży cukrowej z pewnego źródła. Nie polecam używania róż z kwiaciarni, gdyż są pryskane chemią i mogą zaszkodzić.
Sposób przygotowania:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy sok z cytryny oraz wodę różaną i mieszamy. Próbujemy i znów dodajemy to, czego nam brakuje do uzyskania idealnego smaku. Na koniec wrzucamy drobno posiekane płatki róż i pod przykryciem odstawiamy do lodówki.
Teraz możemy już przyjmować gości, a lemoniada różana będzie świetnym uzupełnieniem deseru np. przepysznej bezy pavlowa.
Nie, to nie moje dzieło, gościła nas restauracja Family Cafe przy ul. Grunwaldzkiej 136 w Poznaniu, to u nich możecie zamówić ten przepyszny deser i wiele innych. Lemoniada różana ma wyjątkowy smak więc zachęcam do jej przygotowania, nie będziecie żałować!
Różanej lemoniady to ja w życiu jeszcze nie piłam. Ciekawa jestem tego smaku, bo marmoladę różną bardzo lubię, więc i ta lemoniada pewnie by mi zasmakowała.
Ja w tym roku również pierwszy raz i smak wyjątkowo przypadł mi do gustu 🙂
Co tu dużo pisać…pyszota 🙂
Chętnie wypróbuje Wasz przepis 🙂
Pozdrawiam.
Smacznego!!
A ja myślałam że róże tylko w kosmetyce 😉
Początkowo ja również 😉
Koniecznie musimy wypróbować ten przepis. A nadają się płatki z domowego ogrodu?
Jak najbardziej, ważne by róże nie były pryskane chemią 🙂
W sumie prosty przepis – a zarazem taki niecodzienny i oryginalny 🙂 Nic – tylko robić! 🙂
Też byłam zdziwiona jego prostotą, a smak boski!
Jedyny smak różany jadłam w pączkach. Takiej lemoniady nie piłam. Choć chyba nazwę ttzeba by zamienić na różanoniada 😉
To musi być pyszne! Lemoniadę uwielbiam pod każdą postacią:)
Musi smakować bajecznie! Z przyjemnością wypróbujemy 😉
Oj tak, tego smaku się nie zapomina 🙂
Gratukuje dziewczyny, jesteście cudowne. A lemoniadę chętnie prztgotuje wedłyg Waszego przepisu.
Dziękujemy 🙂 takich dwóch jak my trzy nie ma nigdzie 😉
Świetne z Was aktorki 🙂 Do lemoniady może się kiedyś przekonam 🙂
O dziękujemy 😉 a lemoniadę polecamy 🙂
Świetny przepis robiłam i przypomniał mi napoj jaki piłam w Maroku
To może byc pyszne i na pewno pięknie pachnie.
Obłędnie!
To musi być pyszne, aż slinka cieknie
A ta beza jaka pyszna…
Nie piłam jeszcze takiej lemoniady. Tylko skąd wziąć róże?1;-p
Z ogrodu 😉