Czas świąt Bożego Narodzenia kojarzy nam się niezmiennie z zapachem pierników i pomarańczy z goździkami. W tym roku dodałam do znanych nam zapachów również orzechy i pieczone jabłka.
Przeglądając strony z przepisami, w poszukiwaniu inspiracji, trafiłam na przepisy.pl,gdzie znalazłam, pysznie wyglądające, ciasto orzechowe z jabłkami i rodzynkami. Wyglądało na tyle smakowicie, że postanowiłam je zrobić na nadchodzące święta.
Orzechowiec z jabłkiem i rodzynkami
Przygotowanie ciasta nie jest zbytnio skomplikowane i sądzę, że każdy z Was sobie świetnie z nim poradzi. Do jego wykonania będziemy potrzebować:
- 2 szklanki mąki (użyłam tortowej do wypieków)
- ¾ szklanki cukru pudru (wolimy mniej słodkie ciasta)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g margaryny do pieczenia (użyłam tradycyjnej Kasi)
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 jabłka
- ½ szklanki rodzynek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Etapy przygotowania ciasta
Na początek ucieramy margarynę Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, najlepiej przesiewając przez sitko, dalej ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Taka dygresja: do mąki dosyp odrobinę kardamonu lub cynamonu – przyprawy korzenne podkreślą smak ciasta, a po domu rozejdzie się przepiękny zapach.
Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy na koniec ucierania. Do gotowej masy wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki wcześniej namoczone i odsączone oraz posiekane drobno orzechy.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu i ostudzeniu można udekorować je orzechami i posypać cukrem pudrem.
Wyglądało na tyle smakowicie, że postanowiłam je zrobić na nadchodzące święta (zobacz).A jakie są Wasze ulubione zapachy i smaki kojarzące się jednoznacznie ze świętami Bożego Narodzenia?