Kulinarnie Kulinarnie LifeStyle

Pierniczki, które nie muszą leżakować

Zapach pierniczków to znak, że święta są tuż-tuż. Tradycyjny piernik staropolski jest niekwestionowanym królem świątecznych wypieków, ale jego przygotowanie wymaga sporo czasu. Dla tych, którzy wolą szybsze rozwiązania, mamy przepis na pierniczki, które nie muszą leżakować. Pierniczki z naszego przepisu są gotowe do zjedzenia tuż po ostygnięciu. Dlatego doskonale sprawdzają się jako pierniczki np. na szkolną wigilię lub jako niedzielny deser w okresie przedświątecznym. 

Pierniczki — składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g miodu
  • 3  jajka (lub 4 małe)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzej miód z masłem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Nie doprowadzaj masy do wrzenia – wystarczy, że masło się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce roztrzep jajka przy pomocy rózgi. Dodaj ostudzony miód z masłem, cukier puder, przesianą mąkę z sodą oraz przyprawę do piernika. Wyrób ciasto – możesz użyć miksera (z hakami do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie. Masa będzie dość luźna, dlatego zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 1–2 godziny.
  3. Gdy ciasto się schłodzi, odetnij ⅓ i rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Foremkami wycinaj dowolne kształty i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy – pierniczki podczas pieczenia mocno rosną.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół) przez około 20 minut. Cieńsze pierniczki mogą być gotowe wcześniej, grubsze zostaw na około 25 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciasteczka na kratkę, by ostygły. Gdy wystygną, udekoruj je według uznania. Możesz je polukrować lukrem z cukru pudru i wody lub dać dzieciom do udekorowania przy pomocy cukrowych pisaków.
pierniczki

Pierniczki, które nie muszą leżakować, to idealna propozycja dla niecierpliwych łasuchów. Z podanych składników przygotujecie 2–2,5 blaszki aromatycznych ciasteczek. Jeśli uwielbiacie pierniczki tak bardzo jak my, warto od razu przygotować podwójną porcję ciasta – znikają w mgnieniu oka!

Nieco inny przepis znajdziecie również TU.

Redakcja rodzicielnik.pl życzy smacznego!

Możesz również polubić…

3 komentarze

  1. Honorata says:

    To leżakowanie to jedyny argument, żeby pierniki przetrwały do świąt 🙂 Argument działa jak – bądź grzeczny bo Mikołaj patrzy 🙂

  2. czerwonafilizanka says:

    Super że te pierniki nie wymagają cierpliwości , przepis w sam raz na zimową przyjemność

  3. mangomania says:

    I takiego przepisu mi brakowało – dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *