Kulinarnie

Pikantny gulasz z kiełbasami w dwóch smakach.

Pikantny smak kojarzy się z Meksykiem, Tajlandią albo Indiami. To tutaj używa się wyjątkowo ostrych przypraw, dodających potrawom smaku i zdrowia. Kiełbasa też może być pikantna – np. pieprzowa, idealnie komponująca się z warzywami w postaci gulaszu.

Papryczka chilli, bukiet warzyw i koncentrat pomidorowy, a do tego dwa rodzaje kiełbasy z oferty Madej Wróbel – pieprzowa i głogowska z szynki – i już mamy danie, które na pewno chętnie popijemy dużą szklanką wody. Papryczka chilli jest bogatym źródłem witamin, a związki organiczne w niej zawarte chronią przed wieloma chorobami, w tym osteoporozą, czy cukrzycą. Za jej ostrość odpowiada kapsaicyna, substancja, która powoduje wydzielanie endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, poprawiających nasze samopoczucie. Po gulaszu będziemy więc syci i w znakomitych humorach!gulasz
Ta potrawa to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.

PIKANTNY GULASZ Z KIEŁBASAMI W DWÓCH SMAKACH
Składniki na 4 porcje:
Kiełbasa głogowska z szynki mini Madej Wróbel 300 g
Kiełbasa pieprzowa Madej Wróbel 300 g
Papryka 3 sztuki
Czosnek 4 ząbki
Cebula 1 sztuka
Seler naciowy 3 łodygi
Marchewka 1 sztuka
Pietruszka 100 g
Ziemniaki 2 sztuki
Koncentrat pomidorowy 100 g
Mąka 80 g
Olej
Szczypiorek
Sól, pieprz, papryka chili

Przekrój kiełbasy w poprzek, a następnie pokrój w słupki.
Posiekaj wszystkie warzywa w kostkę.
Podsmaż kiełbasę na oleju, mieszając od czasu do czasu.
Wrzuć pokrojone warzywa i ponownie zamieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy.
Zalej całość wodą, aby zakryła wszystkie składniki.
Duś na małym ogniu przez 30 minut.
Doprawiaj, aż danie będzie wystarczająco pikantne.
Zagęść mąką roztrzepaną z wodą, a na koniec posyp szczypiorkiem.

Zjedz i ugaś pożar dużą szklanką wody.
Smacznego! 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=QBNo67iwf2g

Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *