W dzisiejszych czasach zdrowa dieta to już nie tylko moda, ale przede wszystkim konieczność. Zdrowy tryb życia wpływa na nasze samopoczucie, a wszelkie zaniedbania bardzo szybko odbijają się na naszym zdrowiu. Zewsząd bombardują nas kampanie nawołujące do zdrowego odżywiania się, bo często nasze nawyki żywieniowe pozostawiają wiele do życzenia. Pół biedy jeśli dotyczy to tylko nas dorosłych, gorzej jeśli ofiarą tychże nawyków padają nasze dzieci. Sama na polu żwywienia odnotowałam wiele porażek. Starsza córka była karmiona mlekiem modyfikowanym, miała szybko rozszerzoną dietę, niestety równie szybko poznała też smak słodyczy, co niechlubnie zaowocowało niechęcią do jedzenia innych, wartościowych rzeczy. Okres buntu to żłobek i całkowita niechęć do jedzenia śniadań, obiadów i kolacji mimo starań tak personelu żłobkowego jak i naszych. Po prawie roku walki kryzys minął i udało się wyjść na prostą, mała zaczęła normalnie jeść dzięki czemu widocznej poprawie uległa kondycja jej włosów i paznokci, skończyły się również problemy z zaparciami. Do żywieniowego sukcesu przyczynił się mój pobyt w domu, będąc w ciąży pomimo złego samopoczucia dbałam o dietę swoją i starszej córki. Miałam czas by gotować wartościowe obiady, pełne witamin zupy, wymyślać śniadania i podwieczorki. Bo w przypadku dziecka ważne jest nie tylko co podajemy do jedzenia, ale również jak. Oczywiście całkowicie cukru z diety nie wyeliminowałam, jednak staram się go mocno ograniczać.
Od początku szkoda mi było pozbawiać dziecko słodkiego smaku dzieciństwa, dlatego z ciekawością zajrzałam do książki „Zdrowe Słodkości” autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej, która proponuje zdrowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu pomysły na słodkie śniadania, obiady, kolacje, podwieczorki czy przekąski gdzie biały cukier zastępuje dostępnymi na rynku zamiennikami. Zresztą nie tylko cukier.
W naszym domu zawsze w zasięgu ręki leżą sezonowe owoce, obecnie to jabłka i gruszki. Z tych właśnie owoców przygotowałam deser idealny, pożywny i zdrowy. Idealny dla karmiącej piersią mamy jak i małego dziecka. Deser nie zawiera glutenu ani jajek, a przygotowanie go to tylko 20 min kuchennej pracy.
Przepis na dwie porcje:
- 4 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 ml wody
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cynamon oraz wodę i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy będą miękkie przestudzić. Jogurt wymieszać z miodem, przełożyć do dwóch miseczek lub słoiczków, a na wierzch wyłożyć mus z jabłek. Podawać lekko ciepły lub schłodzony. Zajadałyśmy się z córką ze smakiem :).
Książka pięknie ilustrowana, przepisy opatrzone informacją o zawarciu gluteniu, jajek oraz mleka, a te szczególnie polecane dla dzieci również są widocznie oznaczone. Na każdej stronie wyjątkowe zdjęcia nęcą nasze podniebienie i zachęcają do stworzenia kolorowych pyszności nie tylko na deser. Wydana przez wydawnictwo Samo Sedno i do kupienia w cenie 44,90 zł na stronie Wydawnictwa.
Na mojej liście do zrobienia jest smakowity przepis na czekoladowe pierogi orkiszowe z malinami. Wyglądają obłędnie, a czytając przepis czuję już ich smak i zapach :). Cieszę się, że książka znalazła się w mojej biblioteczce bo dzięki niej wiele produktów, które oglądałam tylko na sklepowych półkach stało mi się bliższych.
Wy też chcecie spróbować odkryć słodkości w nowym, zdrowym wydaniu? Super! Wydawnictwo Samo Sedno przekazało dwa egzemplarze dla naszych czytelników w przedświątecznym prezencie.
Co trzeba zrobić żeby wziąć udział w rozdaniu? To banalnie proste!
1) Polub stronę rodzicielnik.pl oraz Wydawnictwo Samo Sedno
2) Polub i udostępnij post konkursowy na Facebooku (KLIK).
3) W komentarzu pod postem na Facebooku zaakceptuj regulamin, zaproś min. 3 znajomych do zabawy.
Regulamin skrócony:
1. Organizator: Rodzicielnik.pl
2. Sponsor nagrody: Wydawnictwo Samo Sedno
3. Konkurs trwa od 13.12.2016 do 20.12.2016 do godz. 23:59
4. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu w komentarzu do tego postu.
5. Wysyłka tylko na terenie Polski.
6.. Rozdanie nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych (Dz.U. z 2004 roku Nr 4 poz. 27 z późniejszymi zmianami).
8. W przypadku niezgłoszenia się po nagrodę w ciągu 2 dni od publikacji wyników wybieramy kolejną osobę.
9. Nagrodę wygrywa 2 osoby.
10. Nagroda nie podlega reklamacjom i wymianie.
11. Organizator zastrzega sobie możliwość przedłużenia trwania konkursu jeśli zgłoszeń będzie mniej niż 50.
Nie możesz oprzeć się słodyczom, ale chcesz się zdrowo odżywiać?
Co powiesz na jaglane gofry z owocami lata, domowy kisiel jeżynowy, jogurtowy torcik jagodowy czy na pierogi orkiszowe z malinami?
Poznaj słodkie pomysły na śniadania, przekąski, obiady i kolacje ze świeżych owoców, również sezonowych, bakalii, zbóż – bez białego cukru, białej mąki i szkodliwych, przetworzonych tłuszczów. Wybieraj spośród 100 łatwych w przygotowaniu przepisów na bazie różnorodnych, ogólnodostępnych składników.
Dodatkowe wskazówki pozwolą zmodyfikować przepis wedle własnego gustu i przygotować ulubioną wersję wybranej potrawy. Komentarze do każdego dania wyjaśniają korzystne dla zdrowia działanie produktów użytych w danym przepisie. Autorskie, kolorowe zdjęcia inspirują do słodkiego eksperymentowania w kuchni.
Słodkości na bazie naturalnych, odżywczych składników możesz przygotowywać codziennie i bez wyrzutów sumienia podawać również małym niejadkom, których przekonują tylko łakocie – przy okazji wzbogacając ich dietę o wartościowe elementy.
Katarzyna Maciejko-Zielińska – fotografka kulinarna i blogerka. Od 5 lat z powodzeniem prowadzi blog Slodkiefantazje.pl, na którym dzieli się słodkimi przepisami na smakowite słodkości. W kuchni kieruje się zasadą, że wspólne gotowanie i spożywanie posiłków zacieśnia więzi między ludźmi, a dzieciom gwarantuje ciepłe wspomnienia.
Fajna książka
już mi ślinka cieknie na niektóre dania 🙂