Wiosna to piękny czas, nie tylko dlatego, że przyroda budzi się do życia i cieszy oczy soczystą zielenią i mocno nasyconymi barwami kwiatów, ale również dlatego, że ofiaruje nam dobrodziejstwa w postaci owoców i warzyw, młodych, świeżych i cudownie aromatycznych, z których aż grzech nie skorzystać. Codzienne poranne zakupy owocują pełnym koszykiem różnych dobroci, z których w domu powstają pachnące i smaczne wiosenne potrawy. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę warzywną z młodą kapustą, której smak oczarował domowników i boję się, że cały garnek rozpłynie się do wieczora w niebycie ;). Jednak do rzeczy, czyli do gotowania przystąpmy. Oto co potrzebujemy:
Wywar
- 2 skrzydełka z indyka (opcjonalnie kurczak)
- 2 liście laurowe
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 3-4 suszone grzyby (ja miałam prawdziwki)
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 3 gałązki selera
- sól i pieprz (zależy od wielkości garnka, ale doprawiamy również na końcu)
Skrzydełka opłukałam zimną wodą, wrzuciłam do garnka i razem z przyprawami i grzybami gotowałam około 40 min, po tym czasie wyjęłam i obrałam z mięsa, które posiekałam drobno i wrzuciłam do wywaru. Następnie dodałam pokrojone w kostkę warzywa:
- 4 młode marchewki
- 2 młode pietruszki
- 1 młody mały seler
- 1/5 kg żółtej fasoli świeżej
- 1 młoda kalarepa średniej wielkości
- 1 młody mały por pokrojony w talarki
Warzywa na małym ogniu gotowałam w wywarze około 15 min, po czym dodałam drobno posiekaną młodą kapustę (1/2 dużej główki) i gotowałam jeszcze przez około 10-15 min. Na koniec dodałam około 200 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji, 2 łyżki stołowe śmietany, sól i pieprz do smaku oraz solidną garść posiekanej pietruszki i koperku. Wyszło „niebo w gębie” :), a zapach kusi!
No w końcu jestem i moge pisac 🙂
Podsunełaś mi świetny pomysł na obiad-dzięki kochana 🙂
Mmm pycha 🙂 Lubię takie zupki 😉