Dietetyk

Dietetyk radzi – Dieta na poprawę humoru :)

Westwing_Mood_Bunte_Kueche_FINAL_4maleCzy zdarzają Ci się dni, kiedy wszystko idzie nie po Twojej myśli? Plama po herbacie na świeżo wyprasowanej bluzce i suszarka odmawiająca posłuszeństwa przez którą spóźniłaś się na autobus, który zresztą i tak przyjechał za wcześnie? Oczywiście do tego wszystkiego Twoja pociecha też ma swoje „humorki” i wyraźnie daje Ci do zrozumienia, że jest niezadowolona. Na wcześniejszy bieg wydarzeń niestety nie masz wpływu, jednak jest coś co można zrobić, żeby Twój diabełek chociaż w ten dzień stał się aniołkiem. A co do diabła… wiadomo, że tkwi w szczegółach, ale akurat w tym wypadku tkwi w… tryptofanie!

Kilka słów o tryptofanie

Tryptofan jest aminokwasem, którego organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, dlatego trzeba go dostarczyć wraz z pożywieniem. To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za przespane noce i uśmiech Twojego dziecka.

W jaki sposób?

Tryptofan jest prekursorem serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, który odpowiada za nastrój, apetyt i sen. Analogicznie, im mniej tryptofanu w diecie, tym mózg produkuje mniej serotoniny. Jest to powód dla którego dziecko staje się rozdrażnione i marudne. Najlepiej jest zapobiec temu poprzez dobrze zbilansowaną dietę. Dużą ilość tego aminokwasu można znaleźć w serach żółtych, produktach zbożowych (tj. chleb razowy), rybach, migdałach oraz orzechach. Warto także dbać aby w jadłospisie na stałe zagościły produkty bogate w witaminę B6 i B12 (czyli jaja, ryby, zielone warzywa, ser). Wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, witamina B6 pomaga w zamianie tryptofanu na niacynę, która także jest niezbędna dla tego układu.

Jakie są jeszcze korzyści ze spożywania tego aminokwasu?

Chociażby takie, że dostarczanie właściwej dawki zmniejsza apetyt Twojego dziecka na słodycze. Prócz tego, dieta bogata w produkty mleczne (czyli wyżej wspomniane sery) dostarcza odpowiednie ilości wapnia i fosforu, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Pysznym sposobem na połączenie produktów bogatych w tryptofan jest np. pstrąg w migdałach. Smacznego!

Inż. Dominika Cetera

 fot. Westwing home & living

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *