porady dietetyka rodzicielnik.pl
Dietetyk

Dietetyk radzi: Potrzeby żywieniowe dzieci w zależności od wieku.

logo

Dzieciństwo to czas intensywnego wzrostu, dojrzewania oraz kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Masz dzieci w różnym wieku? Dowiedz się jakie są podobieństwa i jakie różnice między żywieniem przedszkolaka a dziecka w wieku szkolnym.

Podobieństwa:

Niezależnie od wieku dziecka wybieraj tylko produkty wysokiej jakości. W codziennym menu dziecka uwzględnij: 5 porcji produktów zbożowych, co najmniej 5 porcji produktów z grupy warzyw i owoców, 3-4 porcje produktów mlecznych oraz 2 porcje produktów z grupy ryb i jaj.

Ograniczaj: tłuszcz zwierzęcy, a także cukier i sól. Pamiętaj, że nie chodzi tylko o niedosalanie i niedosładzanie, produkty te występują w dużych ilościach w żywności przetworzonej.

Dzieci powinny spożywać 5 posiłków dziennie. Warto już od najmłodszych lat zwracać uwagę na regularne pory jedzenia oraz unikanie przekąsek w ciągu dnia.

Przedszkolak

właśnie rozpoczyna swoją przygodę ze smakowaniem nowych produktów. Wykorzystaj to, podawaj dziecku produkty z każdej grupy, tak, aby był on jak najbardziej urozmaicony.

Co do picia? Zapotrzebowanie malucha w tym wieku to około 1 litr, najlepiej, aby było realizowane poprzez wypijanie wody. Nie podawaj dziecku słodkich napojów oraz soków.

Dziecko w wieku szkolnym

intensywnie rozwija się, zarówno pod kątem fizycznym i umysłowym, stąd wyższe dziennie normy na energię i składniki budulcowe. Źródłem białka w jadłospisie powinny być pełnowartościowe produkty, takie jak: mięso, ryby, jaja, nabiał i warzywa strączkowe.

Co do picia? Zapotrzebowanie na płyny wynosi wówczas 1,5-2 litry na dobę.

Różnice

Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Przedszkolak, to około 1000-1400 kilokalorii w ciągu dnia, natomiast w wieku szkolnym nawet ponad 2000 kcal, w zależności od poziomu aktywności fizycznej!

Różna jest również ilość błonnika w diecie – dzieci 3. letnie potrzebują 10 gramów włókna, a dziesięciolatkowie dwukrotnie więcej. Źródłami błonnika są warzywa, owoce i produkty zbożowe. Zbyt duża ilość błonnika w jadłospisie może wywoływać niedobory składników mineralnych, natomiast zbyt mała – problemy z zaparciami.

Zagrożenie – kształtowanie nawyków żywieniowych

Jeśli nie wykorzystasz naturalnej ciekawości dziecka, do próbowania nowych produktów, potraw czy konsystencji może dojść do rozwoju neofobii oraz zaburzenia odżywiania w przyszłości.

Nieprawidłowo ukształtowane w dzieciństwie nawyki żywieniowe wpłyną na wybory podejmowane w dorosłości, a to z kolei wywoła efekt w jakości życia i zdrowia.

Pamiętaj!

Każde dziecko, nawet w grupie rówieśniczej, jest inne. Dlatego też jadłospis dziecka powinien być indywidualnie dostosowany do jego stopnia rozwoju. Warto jednak pamiętać o różnicach i zmieniających się potrzebach żywieniowych dzieci w poszczególnych grupach wiekowych. W razie wątpliwości zawsze warto umówić się na konsultację z dietetykiem.

Monika Frank – dietetyk  

monika

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *