obiad
Kulinarnie

Pomysł na obiad – kurczak, ryż z warzywami i surówka Colesław

Gotowanie to wspaniała umiejętność, która pozwala nam cieszyć się pysznym jedzeniem i dzielić się nim z innymi. Zdrowe gotowanie nie oznacza, że musisz rezygnować z dobrego smaku. Możesz cieszyć się pysznymi, zdrowymi potrawami, które będą korzystne dla twojego organizmu. Smaczne jedzenie może być również zdrowe i zbilansowane, dobrze przyrządzone i podane w atrakcyjny sposób.

surówka

Surówka czyli pyszny i zdrowy dodatek do drugiego dania

Warto jeść surówki, ponieważ są one bogate w witaminy, minerały i błonnik. Dodatkowo, surówki są lekkie i niskokaloryczne, co sprawia że są doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Pomagają również w trawieniu i zapobiegają zaparciom.więc warto jeść je regularnie. Dziś mam dla Was propozycję bardzo lubianej przez nas surówki Colesław.

Składniki

  • 75 – 100 g majonezu
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g octu jabłkowego
  • 15 g miodu
  • 400 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 120 g marchewki, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 70 – 80 g cebuli, pokrojonej na 4 cm kawałki

I tu wkracza do akcji mój pomocnik, który krok po kroku wszystko nam przygotowuje. W tej wersji użyłam sklepowego majonezu, jednak już mam w zanadrzu przygotowanie domowego, w czym TM również mi pomoże. Chwila moment i surówka gotowa, znikała tak szybko, jak się pojawiła więc serdecznie polecam.

Danie główne – kurczak z warzywnym ryżem

Danie to jadłam pierwszy raz całkiem niedawno i absolutnie podbiło moje serce. Delikatny, dobrze doprawiony kurczak przygotowany na parze, do tego kremowy sos i ryż z warzywami również przygotowanymi na parze, a to wszystko w ciągu niespełna 30 min. Czy to możliwe? Zdecydowanie TAK! Świeże składniki, żadnego smażenia, smacznie i zdrowo, a młodzi degustatorzy pochłonęli ilości godne ich wieku dojrzenia.

domowy obiad

Składniki

Kurczak z warzywnym ryżem

  • 500 – 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 20 g oleju
  • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 250 g ryżu parboiled
  • 1200 g wody

Sos

  • 10 – 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 170 g cebuli, pokrojonej w ósemki
  • 30 g oleju
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 20 g skrobi kukurydzianej

W pierwszej kolejności przygotowujemy kurczaka, dodajemy olej oraz przyprawy i przekładamy na dolną część Varomy i odstawiamy. Następnie do naczynia wrzucamy przygotowane warzywa.

Marchewkę, cukinię i paprykę rozdrabniamy i przekładamy na wkład Varomy, do naczynia głównego wlewamy wodę, dodajemy bulion, olej i wkładamy koszyczek z odważonym ryżem. Przez najbliższe 25 min będzie nam się gotował ryż i dusiły warzywa oraz kurczak.

Kiedy wszystko mamy gotowe ryż mieszamy z warzywami i wraz z gotowym również kurczakiem przekładamy w ciepłe miejsce. W tym miejscu dodam, że kurczak wyszedł delikatny, dobrze doprawiony i absolutnie przepyszny.

Niesamowicie delikatny i smaczny

Teraz czas na sos. W pierwszej kolejności rozdrabniamy pietruszkę, później do naczynia wlewamy olej i dajemy cebulę, którą rumienimy. Następnie dodajemy 300 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką i skrobię, gotujemy 4 min, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.

Domowy obiad czyli celebrujemy wspólne chwile

Domowy obiad ma wiele zalet, takich jak możliwość dostosowania posiłku do preferencji smakowych i dietetycznych, zdecydowana oszczędność pieniędzy w porównaniu do jedzenia w restauracji oraz możliwość wspólnego spędzenia czasu przygotowując posiłek i jedząc go razem. Ponadto, domowy obiad może być zdrowszy, gdyż można kontrolować ilość soli, tłuszczu i innych dodatków używanych podczas przygotowania posiłku.

Podsumowując, domowy obiad to nie tylko pożywny posiłek, ale także sposób na wspólne spędzanie czasu w rodzinie i cieszenie się ze świeżych, domowych potraw. Smacznego!

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Faktycznie fajny pomysł na obiad szybki, w sumie niedrogi. Myślę, że niejednemu się może przydać.

  2. Na tę surówkę skuszę się z olbrzymią przyjemnością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *