PRAWDZIWE LODY DESEROWE Z KIEŁBASY MYŚLIWSKIEJ Z SZYNKI
Składniki na 4 porcje:
Kiełbasa myśliwska z szynki Madej Wróbel 300 g
Kabanos wieprzowy 175g Madej Wróbel
Kabanos pikantny 175g Madej Wróbel
Kabanos z drobiem 175g Madej Wróbel 200 g
Jajka 5 sztuk
Śmietana 30% 0,5 l
Koniak 40 ml
Białe wino 150 ml
Ocet balsamiczny 80 ml
Cukier trzcinowy 30 g
Suszona żurawina 50 g
Figa 1 sztuka
Czosnek niedźwiedzi 20 g
Ząbek czosnku
Świeże zioła
Szczypta wasabi w proszku
Sól, pieprz
Oliwa
Pokrój kiełbasę myśliwską w cieniutkie plastry pod skosem.
Usmaż je na głębokim oleju na chipsy, odsącz i wysusz w piekarniku.
Pokrusz je w moździerzu na drobne kawałki i/lub zmiksuj w malakserze na proszek.
Pokrój kabanosy na dekoracyjne plasterki.
Wsyp cukier na patelnię i skarmelizuj figę, po czym wyciągnij ją i kontynuuj karmelizowanie.
Wrzuć na karmel kabanosy, dodaj żurawinę, część ziół i sól, a na koniec dolej koniak. Gotuj do uzyskania gęstego, aromatycznego sosu.
Rozgnieć w moździerzu czosnek niedźwiedzi, zioła, wasabi, czosnek, pieprz i sól z oliwą.
Ubijaj jajka, jednocześnie zagotowując 2/3 wina. Dolewaj je cienkim strumieniem i podnieś obroty miksera. Pod koniec dodaj do masy pokruszone chipsy z kiełbasy.
Dodaj do jajek nieco czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz i wymieszaj z ubitą na sztywno śmietaną.
Wlej masę formy, zamknij ją szczelnie i odstaw do zamrażalnika na 4 godziny (do zamrożenia).
Nałóż gałkę lodów, obok porcję kabanosów w sosie i ozdób pesto z czosnku niedźwiedziego oraz figą.
Zaskocz wszystkich gości i nie zdradzaj swojego sekretu.
Poniżej link do filmu, który krok po kroku poprowadzi Was przez cały przepis! Próbujcie naszych przepisów i róbcie zdjęcia potraw, już niedługo konkurs… 🙂