To od kiedy można podawać dziecku wędliny i kiełbasę to kwestia indywidualna. Osobiście uważam że podawanie dziecku tego typu produktów powinniśmy rozpocząć po 1 roku życia. Myślę że w 90% przypadków pierwszą wędliną są paróweczki, choć w tej sprawie zdania są podzielone. Wiele osób uważa, że nie wiadomo co jest w środku i unika kupowania tego rodzaju produktów. Chodzi o tak zwany MOM czyli mięso oddzielone mechanicznie. Dzieci jednak uwielbiają parówki, więc jeśli nie mówisz zdecydowanego „nie”, szukaj tych
z największą zawartością mięsa. Te lepsze mają go nawet ponad 90% i bardzo krótką etykietę – właśnie takie należy podawać dziecku. Uważam że w menu dziecka parówka nie powinna się jednak pojawiać częściej niż raz na 1-2 tygodnie.
Dla dzieci najlepsze są produkty drobiowe z wysoką mięsnością i tak jak już wspomniałam tzw. krótką etykietą. Takie wędliny, podawane co drugi dzień to doskonały zapas białka dla małego brzuszka. Jeśli chodzi o kiełbasę, to najlepiej wybierać wyroby sprawdzonych producentów.
Unikajmy kierowania się słodko brzmiącymi nazwami podczas kupowania produktów dla dzieci oraz wędlin formowanych na wesołe buzie zwierzaków. Najważniejsza jest jakość
i świeżość mięsa – powinny to być produkty o odpowiednim składzie i kaloryczności.
Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel