Jak żywić dziecko w okresie zimowym? Podczas mrozów rodzice powinni zadbać nie tylko o ciepłe ubranie, ale również o „wewnętrzne” ogrzanie poprzez odpowiednie żywienie. Zima to trudny sprawdzian dla organizmu niemowlaka – niskie temperatury, skoki ciśnienia i brak słońca. Między 17 a 26 tygodniem życia w żywieniu Twojego Dziecka pojawiają się kolejne grupy produktów. Pełnowartościowa dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość witamin i minerałów, które wzmocnią młody organizm i uchronią go przed zimowymi infekcjami. Wychłodzeniu zapobiega przede wszystkim regularne podawanie posiłków oraz częstsze podawanie posiłków „na ciepło”.
Śniadanie, jako pierwszy posiłek, powinno dostarczać energii na start. Powinno być podane zaraz po przebudzeniu, szczególnie jeśli Dziecko rano jest odprowadzane do przedszkola, żłobka czy też oddawane pod opiekę niani. Do kaszki warto dodać przetarty owoc. Są to cenne węglowodany, które szybko przekształcają się w energię – większa chęć do poznawania i interakcji z otoczeniem. Dzięki odpowiedniej podaży węglowodanów Dziecko nie będzie senne, a wręcz przeciwnie – pozytywne i pogodne. W czasie zimy większość czasu spędzamy w ogrzewanych, suchych pomieszczeniach, niemowlę może być narażone na odwodnienie. Dlatego Dziecko powinno mieć stały dostęp do wody, a dodatkowo, w ramach drugiego śniadania, należy podać owoc np. w postaci musu.
Na obiad zupka np. jarzynowa. Rozgrzewa, ale warzywa dostarczają witaminę C – wzmacniającą odporność oraz odgrywa dużą role w ułatwianiu wchłaniania żelaza dostarczanego z mięsem. Między posiłkami można dać Maluchowi ”zdrowy deser”. Wybieraj produkty z jak najmniejszą zawartością cukru, np. dosładzane miodem lub naturalnie słodkie, bo zawierające owoce suszone, czy też pieczone jabłka z cynamonem (przyzwyczajaj dzieci od najmłodszych lat do zdrowych nawyków!).
Ostatni posiłek powinien być lekki i ciepły na bazie mleka modyfikowanego, a u starszych dzieci krowiego, np. kaszki z dodatkiem owoców (w mleku jest tryptofan, czyli aminokwas uczestniczący w produkcji hormonu wzrostu i ułatwiający zasypianie). Zimowy jadłospis powinien być nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jego zadaniem jest wzmocnienie odporności i ochrona przed infekcjami.
Przepis na zupkę koperkową z kluseczkami (po 10. miesiącu)
Składniki:
- 200 ml wody,
- mała marchewka,
- pietruszka,
- por,
- łyżeczka oleju rzepakowego,
- jajko,
- łyżeczka mąki kukurydzianej,
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Z mąki i jajka przygotować ciasto na lane kluseczki, w razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Kluseczki można zastąpić makaronem. Dodać olej i drobno posiekany koperek.
Monika Frank – dietetyk poradnia Mój Dietetyk w Pozaniu
Angelika Szczepańska
Specjalizuję się w poradnictwie żywieniowym dla dzieci i calych rodzin.
Zobacz naszą ofertę OFERTA DLA DZIECI
Zapraszam do kontaktu
tel. 696 884 351