Dietetyk

Dietetyk radzi – Otyłość wśród najmłodszych a sklepiki szkolne.

W Polsce z roku na rok przybywa dzieci u których pojawia się problem z nadwagą oraz otyłością. W latach 2009 – 2011 skontrolowano 52 szkoły i tylko w dwóch nie stwierdzono uczniów borykających się problemem masy ciała i otyłość. Co więcej z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że u większości najmłodszych występują niedobory wielu składników odżywczych wapnia, witaminy D, potasu, magnezu i folianów.

Często w diecie młodzieży brakuje też witamin: E, C, A czy B12, kwasów tłuszczowych omega-3, a także żelaza, cynku i jodu które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie i rozwój młodego organizmu.

Od 1 września 2015 roku zgodnie z nowa ustawą ze sklepików szkolnych musiało zniknąć tzn. śmieciowe jedzenie.

Ma to nauczyć dzieci oraz nauczycieli na czym polega zdrowe i bezpieczne odżywianie. Musimy dać wyraźny sygnał i wyeliminować ze szkoły tłuste, słone i słodzone pokarmy, które są główną przyczyną nadwagi, otyłości, niedożywienia oraz zaburzeń w rozwoju fizycznym i umysłowym. Wiadomo jak trudno osobom dorosłym przystosować się do zmian dlatego też trzeba zacząć jak najwcześniej wyrabiać preferencje smakowe i zdrowe nawyki żywieniowe wśród najmłodszych. Drodzy Rodzice pamiętajcie, że to właśnie Wy macie największy udział w kształtowaniu nawyków żywieniowych! Natomiast kolejną ważną instytucją jest szkoła i to ona po części wpływa na wiedzę żywieniową podopiecznych.

Pierwszy posiłek powinien być pełnowartościowy – otyłość i jej zapobieganie

Pełny posiłek powinien być pełnowartościowy i zawierający węglowodany złożone uwalniające cukier do krwi powoli i stopniowo co zapobiega skokom cukru i napadom głodu. Ważne jest, aby rodzice zwrócili uwagę na produkty które stanowią drugie śniadanie zabierane z domu, jeśli będą one odpowiednio zbilansowane nasz maluch nie będzie potrzebował dodatkowych porcji energii przed powrotem do domu i zapewni mu to siłę, aby zmierzyć się z wyzwaniami w szkole.

Najłatwiejsze miejsce, dostępne dla najmłodszych, stanowią właśnie sklepiki znajdujące się na terenie szkoły. Kanapki z jasnego pieczywa czy też drożdżówki będą zastąpione pieczywem razowym lub pełnoziarnistym z dodatkiem przetworów mięsnych z niską zawartością tłuszczu, nabiałem i obowiązkowo warzywami. Świeże owoce staną się zamiennikiem słodyczy, królować będą napoje bez dodatku cukru
i substancji słodzących oraz woda. Słone i kaloryczne przekąski ustąpią miejsca orzechom, suszonym owocom czy produktom zbożowym. Rodzice i Nauczyciele powinni zachęcać dzieci do korzystania z tych produktów i sami dawać odpowiedni przykład! Wspólnie możemy zadbać o to, by otyłość nie była problemem w naszej placówce.

Polskie 11-latki są na 6 miejscu pod względem otyłości w Europie. Nadwagę ma 28 procent chłopców i 22 procent dziewczynek dlatego, też należy pamiętać, że to po co sięgają jest odzwierciedleniem nawyków wyniesionych z domu. Zmiany powinny zacząć się u podstawy, a odmienione sklepiki będą stanowić wszystko to co dziecko zna i wybiera ze smakiem.

 

mgr inż. Aleksandra Jędrych

ul. Wróblewskiego 3, Puławy

tel. 576 619 765
Link do strony internetowej 

https://mojdietetyk.pl/zespol/dietetycy/aleksandra-jedrych.html

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *