owoce dla dzieci
Dietetyk

Dietetyk radzi – sposób na niejadka.

Sposób na niejadka.

        Głównym celem żywienia dzieci jest zapewnienie im optymalnego rozwoju umysłowego i fizycznego oraz profilaktyka chorób wieku rozwojowego i chorób dietozależnych. Realizacja tych celów wymaga dostarczenia dzieciom, dostosowanej do potrzeb rosnącego organizmu, urozmaiconej i zbilansowanej diety.

Tylko co zrobić, gdy nasz maluch nie chce jeść?

         Rozwiązaniem może być food design. Kształty makaronów, wymyślne formy słodyczy, większość produktów w sklepach została przez kogoś zaprojektowana. Wszystko po to, aby uczynić posiłek interesującym przeżyciem. Atrakcyjny wygląd posiłku ma ogromny wpływ na apetyt. Najbardziej istotną cechą projektowania jest multisensoryczność – oddziaływanie na wszystkie zmysły, a nie jedynie na smak. Nie bez powodu mówi się, że „pożeramy wzrokiem”, bo „jemy” również oczami. Przy posiłku należy zaangażować jak najwięcej zmysłów dziecka: smak, wzrok, węch, dotyk.  Powinniśmy dążyć do tego, aby jedzenie przestało być potrzebą czysto fizjologiczną, ale żeby  łączyło w sobie dobry smak i było podane z pomysłem, przez co staje się potrzebą wyższą – doznaniem estetycznym. Dobrym źródłem inspiracji mogą być talerze Food Face. Ich zadaniem jest przyciąganie uwagi dziecka oraz utrzymanie zainteresowania posiłkiem. Dzieci w wieku 2-6 lat poznają świat głównie poprzez zabawę, dlatego posiłki należy podawać dziecku w sposób pomysłowy.

Ciekawostką jest to, że dzieci są bardzo podatne na działanie barwy. Producenci słodyczy bardzo często wykorzystują ten fakt w kampaniach reklamowych. Kolory takie jak żółty i czerwony wzmagają apetyt naszych pociech. Barwy ciepłe, jasne, nasycone uważane są nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych za bardziej apetyczne. Zwróćmy uwagę, że logo firmy KFC oraz Mc Donald’s jest koloru czerwonego i czerwono-żółtego, co ma oddziaływać na nasze zmysły.

Innym pomysłem na zwiększenie apetytu swojego dziecka jest wspólne przygotowywanie posiłków. Już 4-5 latek może uczestniczyć w przygotowywaniu potraw. Może być to forma zabawy, która zachęci malucha do zjedzenia tego, co przygotował. Z podstawowych produktów takich jak pomidor, ogórek, ser żółty, szynka można przygotować wspólnie z dzieckiem kolorowe kanapki przypominające kotki, świnki, biedronki, zajączki, co wzbudzi zainteresowanie malucha posiłkiem, skupi jego uwagę i zachęci do zjedzenia.

Ostatecznością są syropy dla niejadków zawierające ekstrakt z korzenia cykorii, z nasion kolendry, witaminy PP oraz cynk, które pobudzają apetyt.

Autor: mgr dietetyk Ewelina Kowalska
Zapraszam do odwiedzenia mojego Fanpage’a na Facebooku: Poradnictwo dietetyczne mgr Ewelina Kowalska.
Jeśli macie pytania do artykułu „Sposób na niejadka” lub związane z inną tematyką zapraszam do kontaktu mailowego: ewelina_kowalska@op.pl.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *