Żywienie w dzieciństwie, a występowanie chorób w wieku dojrzałym.
Niewłaściwy sposób żywienie w dzieciństwie może prowadzić do wielu chorób w wieku dorosłym. Zależy to oczywiście od wielu czynników takich jak: uwarunkowania genetyczne, ilość i jakość spożywanych pokarmów przez dziecko oraz wiek, w którym doszło do nieprawidłowego żywienia. Na zdrowe żywienie należy zwrócić uwagę u każdego dziecka, ale szczególnie w dzieci z grup ryzyka (tam, gdzie w rodzinie występowała otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca itp.) Im młodsze dziecko, u którego doszło do nieprawidłowości w żywieniu (szczególnie, jeśli pochodzi z rodziny ryzyka genetycznego), tym szybciej może dojść do wystąpienia objawów chorobowych. Bardzo negatywne jest zarówno niedożywienie ilościowe (zbyt mało jedzenia), jak i niedożywienie jakościowe (niedobór witamin i/lub minerałów), a także nadmiar pokarmu. Na niedobór witamin lub minerałów, czyli na niedożywienie jakościowe szczególnie narażone są dzieci, które ciągle jedzą to samo, jest małe zróżnicowanie produktów.
Czym grozi zbyt mała podaż energii w diecie?
U dziecka można zaobserwować spadek koncentracji, osłabienie, spadek odporności na infekcje.
Czym grozi zbyt duża podaż energii w diecie?
Przede wszystkim nadwagą i otyłością, a co za tym idzie chorobami takimi jak cukrzyca, nadciśnienie, przy których nadmierna masa ciała stanowi czynnik predysponujący. Z kolei nadwaga i otyłość u dziecka może prowadzić do zaburzenia jego samooceny, depresji oraz problemów z uczeniem się, zachowaniem i problemy w kontaktach z innymi.