• Strona główna
  • Strefa Mamy
    • Ciąża
    • Poród
    • Karmienie piersią
    • Porady
    • Zdrowie i Uroda
    • Moda i wygoda
    • Dodatki ułatwiąjące życie
    • Moje przemyślenia
    • Literatura
    • Mamy z pasją
  • Strefa Taty
  • Strefa dziecka
    • Pielęgnacja dziecka
    • Zdrowie dziecka
    • Rozwój
    • Biblioteczka malucha
      • Gry planszowe – recenzje
      • Książki
    • Zabawki
    • Przydatne gadżety
    • Aranżacja pokoju
    • Przygoda z kulturą
    • Imiennik
  • Strefa samotnego rodzica
    • Usługi
    • Literatura
  • Domowe inspiracje
  • DIY
  • PODRÓŻE
  • Okiem specjalisty
    • Dietetyk
    • Fizjoterapeuta
    • Logopeda
    • Pediatra
    • Położna
    • Prawnik
    • Psycholog
  • Blogerski Świat
  • Współpraca/Kontakt
  • Regulamin konkursów
  • Polityka prywatności
Rodzicielnik
  • Strona główna
  • Strefa Mamy
    • Ciąża
    • Poród
    • Karmienie piersią
    • Porady
    • Zdrowie i Uroda
    • Moda i wygoda
    • Dodatki ułatwiąjące życie
    • Moje przemyślenia
    • Literatura
    • Mamy z pasją
  • Strefa Taty
  • Strefa dziecka
    • Pielęgnacja dziecka
    • Zdrowie dziecka
    • Rozwój
    • Biblioteczka malucha
      • Gry planszowe – recenzje
      • Książki
    • Zabawki
    • Przydatne gadżety
    • Aranżacja pokoju
    • Przygoda z kulturą
    • Imiennik
  • Strefa samotnego rodzica
    • Usługi
    • Literatura
  • Domowe inspiracje
  • DIY
  • PODRÓŻE
  • Okiem specjalisty
    • Dietetyk
    • Fizjoterapeuta
    • Logopeda
    • Pediatra
    • Położna
    • Prawnik
    • Psycholog
  • Blogerski Świat
  • Współpraca/Kontakt
  • Regulamin konkursów
  • Polityka prywatności
Strona główna  /  Kulinarnie  /  Odkrywanie smaków z kiełbasą.
24 listopad 2015

Odkrywanie smaków z kiełbasą.

Opublikowane przez Redakcja
Redakcja
Kulinarnie inspiracje kulinarne, kiełbasa, Madej Wróbel, potrawy z kiełbasy Dodaj komentarz

Smak kiełbasy wszyscy dobrze znamy. Kojarzy się ze swojskością, zapachem dymu
i bezpieczeństwem. Ale czemu nie wyjść poza te stereotypy i nie pokusić się
o odkrywanie nowych, oryginalnych kompozycji? lody

Lody z kiełbasy? Przecież to niemożliwe! Kaszanka jako nadzienie do pierogów a do tego odrobina porto? Jak to w ogóle połączyć? Skąd pomysły na taki „foodpairing” z kiełbasą w roli głównej? Jak to smakuje? Takie właśnie pytania mogą przyjść do głowy, gdy po raz pierwszy zetkniemy się z przepisami Madej Wróbel z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”.

Nietypowe połączenia

Idea „foodpairingu” czyli łączenia nietypowych smaków zrodziła się w Anglii, a za jej ojca uważa się Hestona Blumenthala, właściciela restauracji „The Fat Duck”. Podstawę idei stanowi teoria, na którą Heston wpadł razem z naukowcem Françoisem Benzim, że produkty spożywcze pasują do siebie zawsze wtedy, gdy mają podobne składy.
Niektóre nasze propozycje odważnych połączeń smakowych bazują na tej idei – wyjaśnia Magdalena Matynia, główny technolog w Madej Wróbel. Znając skład poszczególnych elementów, nie boimy się eksperymentować z różnorodnymi smakami. Bo kiełbasa naprawdę nie musi być zawsze podana w taki sam sposób. Figi, gruszki, borowiki, czy cukinia w niczym nie ustępują papryce, pomidorom i ogórkom kiszonym, z którymi najczęściej kojarzy się kiełbasę.

A na tym właśnie polega foodpairing – na dobieraniu składników na postawie ich wspólnych cech, głównie aromatu, który aż w 80% decyduje o postrzeganiu smaku danej potrawy.
Foodpairing, znany też jako kuchnia molekularna, to swoiste poszerzanie możliwości kulinarnych i wychodzenie poza utarte schematy – podkreśla Magdalena Matynia. Pomaga tworzyć nowe potrawy, kreując kuchnię wykwintną i zaskakującą. W filmowej wersji naszych przepisów, właśnie takie smakowe niespodzianki stają się naszym udziałem. W ciągu zaledwie kilkudziesięciu sekund na naszych oczach w prosty sposób powstają kompozycje z kiełbasy, które inspirują do odkrywania smaków świata.

Niektóre nietypowe połączenia już na stałe wpisały się do receptur foodpairingowych – np. kawa i czosnek, banan i pietruszka, czy feta i imbir. Ale mało kto łączy np. kabanosy z…cukrem trzcinowym i śmietaną. Ale Madej Wróbel nie boi się takich szaleństw. Dlaczego? Bo służą one odkrywaniu świata – mówi Krzysztof Wadas, kierownik ds. marketingu w Madej Wróbel. Nawet nazwy naszych propozycji sprawiają, że chcemy się dowiedzieć czegoś więcej o otoczeniu. Ale nie odpowiadamy na pytania, co to jest tapenada, skąd pochodzi gratine czy pappardelle. Nie mówimy, dlaczego warto owinąć duńskim boczkiem frankfurterki, lub czym wzbogacić smak pizzy bianca? To pozostawiamy smakoszom naszych produktów, motywując ich do wychodzenia poza zwyczaje i obalania stereotypów w smakowaniu kiełbasy.

Podróż dookoła smaku

Każdy przepis Madej Wróbel pokazuje inne oblicze kiełbasy. Łączy je jednak ten sam cel – stworzenie zdrowych, smacznych i pięknych dań w niebanalnej odsłonie. Każda propozycja jest przy tym inną historią – jedna kusi dalekim słońcem Prowansji, inna przywodzi na myśl zapach lasu, a jeszcze inna prowadzi na Daleki Wschód. Na początku zawsze mamy pusty talerz, deskę, nóż i kilka składników, które na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasują – opowiada Krzysztof Wadas. Potem pojawiają się wskazówki, jak przyrządzić proponowane danie. W rytmie energetycznej muzyki jedziemy w 60-sekundową podróż kulinarną, która zakończy się efektownie podaną, zaskakującą potrawą.

Spróbujcie zresztą sami! Kilka wybranych propozycji poniżej.

  1. Prawdziwe lody z kiełbasy myśliwskiej z szynki
    https://www.youtube.com/watch?v=4jRWU2hhjew
  2. Gratine z kiełbasy suchej z szynki na sosie grzybowym
    https://www.youtube.com/watch?v=NZ7G1RPv6OM
  3. Pizza bianca z gruszką i kiełbasą suchą z szynki
    https://www.youtube.com/watch?v=YGokr4rP1F8
  4. Grillowane frankfurterki wędzone z serem i boczkiem duńskim parzonym
    https://www.youtube.com/watch?v=wLxgT9jUgYs
  5. Grillowana kiełbasa z pieca z tapenadą
    https://www.youtube.com/watch?v=mUJRTEySdfs
  6. Cukinia faszerowana kiełbasą kruchą z galaretką
    https://www.youtube.com/watch?v=UE1jRrwpb6E
  7. Pappardelle z kiełbasą głogowską z szynki i borowikami
    https://www.youtube.com/watch?v=hXBQswvHm-0
  8. Szaszłyki z kiełbasy ze świniobicia z boczkiem i cukinią
    https://www.youtube.com/watch?v=oBrkknKXyjg
  9. Pierogi z kaszanką na sosie z grzybów leśnych
    https://www.youtube.com/watch?v=0NiBiIxDoH0
  10. Kiełbasa głogowska z szynki w orientalnym leczo
  11. https://www.youtube.com/watch?v=I2VsbEVJ9bc

Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw.

Udostępnij
Redakcja
Redakcja

 Poprzedni Co zrobić gdy dziecko boli ucho?
Następny   Mama kupuje dzieciom rzeczy w najtańszych sklepach (mimo wysokich alimentów, które płacę) …

Related Posts

  • Pierogi o zapachu lasu czyli pomysł na ciekawy obiadowy smak.

    8 marca 2016
  • Wyjątkowe smaki czyli wędliny od firmy Madej Wróbel.

    13 lutego 2016
  • Kulinarnie – Cukinia faszerowana kiełbasą.

    3 lutego 2016
  • Slow food burgery z kiełbasy głogowskiej.

    25 stycznia 2016

Skomentuj

Anuluj pisanie odpowiedzi

Współprace medialne

Rodzicielnik.pl w TVP

Zaparcia nawykowe u małych dzieci – Pytanie na śniadanie

Znajdź na blogu

Ostatnie artykuły

  • Poznaj nowości od Marioinex – Mini Waffle Adventure: Sekretna Jaskinia 23 marca 2023
  • trampolina
    Trampolina ogrodowa – ulubiona atrakcja dzieci i rodziców 1 marca 2023
  • Kobieta rozstępy na brzuchu
    Zabiegi medycyny estetycznej dla mam. 27 lutego 2023
  • termy
    Czy na termach trzeba umieć pływać? Rozwiewamy wątpliwości 26 lutego 2023

Popularne artykuły

  • Kobieta rozstępy na brzuchu
    Zabiegi medycyny estetycznej dla mam.
  • termy
    Czy na termach trzeba umieć pływać? Rozwiewamy wątpliwości
  • Mazury
    Mazury z dziećmi — propozycje dla rodziców maluszków, starszaków i nastolatków
  • trampolina
    Trampolina ogrodowa – ulubiona atrakcja dzieci i rodziców

Rodzicielnik na Twitterze!

Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Poznaj nowości od Marioinex – Mini Waffle Adventure: Sekretna Jaskinia rodzicielnik.pl/poznaj-nowosc…

reply retweet favorite
10:56 · 23 marca 2023
Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Trampolina ogrodowa – ulubiona atrakcja dzieci i rodziców rodzicielnik.pl/trampolina-og…

reply retweet favorite
15:32 · 1 marca 2023
Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Top 10 zabawek dla 4-5 latek! rodzicielnik.pl/top-10-zabawe…

reply retweet favorite
11:18 · 28 lutego 2023
Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Zabiegi medycyny estetycznej dla mam. rodzicielnik.pl/zabiegi-medyc…

reply retweet favorite
10:47 · 27 lutego 2023
Twitter
rodzicielnik.pl
rodzicielnik.pl
@rodzicielnikpl

Czy na termach trzeba umieć pływać? Rozwiewamy wątpliwości rodzicielnik.pl/czy-na-termac…

reply retweet favorite
20:14 · 26 lutego 2023
Follow @rodzicielnikpl

Myśl przewodnia

„Wychowanie bez błędów nie istnieje. nic takiego nie istnieje. I nie tylko nie istnieje, lecz wręcz nie powinno istnieć. Rodzice są ludźmi. popełniają więc błędy i nie wiedzą wszystkiego. Natomiast odpowiedzialni rodzice nie są mitem. Przeciwnie. Dzieci mają prawo do odpowiedzialnych rodziców. Przyznawanie się do błędów albo niewiedzy jest prawidłowym zachowaniem ze strony rodziców. Powinno ono zarazem być uzupełnione przez dążenie do naprawiania błędów oraz poszukiwania odpowiedzialności”

J. G. Woititz

Kontakt ze mną:

agnieszka@rodzicielnik.pl

Zapisz się do naszego newslettera

Zamów nasz newsletter i otrzymuj najciekawsze informacje z naszego bloga!

Pozycjonowanie stron: liftnet.pl Copyright © 2018 rodzicielnik.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone