Święta w pełni, jeśli jeszcze nie zdążyliście z wypiekiem pierników (a może już zostały zjedzone ;),
to zachęcam do wypróbowania ich bezglutenowej alternatywy. Mąki bezglutenowe: gryczana, kukurydziana i ryżowa dostępne są praktycznie w każdym dużym markecie. Jeśli nie macie potrzeby unikania glutenu, np. Z powodu celiakii, to nie muszą być one certyfikowane znakiem przekreślonego kłosa.
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej (+ mąka do podsypania przy wałkowaniu)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 70 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 90 g cukru białego
- 2 duże jajka
- 80 g miodu
- 13 g przyprawy do pierników (można ją również zrobić samemu)
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Przygotowanie:
W rondlu rozpuszczamy masło, miód oraz cukier. Do miski wsypujemy mąki, przyprawę do pierników, cynamon, sodę, cukier waniliowy i odrobinę soli. Dodajemy roztopione masło z dodatkami i roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto, następnie owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie godziny ciasto wyjmujemy i dzielimy na części. Każdą część cienko rozwałkowujemy i foremkami wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Pierniczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 7- 8 minut.
Przepis inspirowany przez Sprawdzona Kuchnia www.sprawdzonakuchnia.pl
wypróbowany przez www.mojdietetyk.pl
Pozostaje mi życzyć Radosnych i Smacznych Świąt!
Monika Frank – dietetyk poradnia Mój Dietetyk w Pozaniu
Specjalizuję się w poradnictwie żywieniowym dla dzieci i calych rodzin.
Zobacz naszą ofertę OFERTA DLA DZIECI
Zapraszam do kontaktu
tel. 696 884 351
Też ostatnio piekliśmy ciasteczka, takie specjalne, na wizytę Mikołaja. Mnóstwo radochy a i ciasteczka pyszniutkie