Zdrowie dziecka

Soki w diecie dziecka. Co, kiedy i dlaczego? KONKURS!

Najnowsze zalecenia WHO podają, że soki owocowe w diecie dziecka powinny pojawić się po 1 r.ż. „Nie znajdujemy żadnego powodu, by nadal rekomendować podawanie soków owocowych dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Zalecamy za to karmienie piersią lub pojenie niemowląt zwykłą wodą” – wyjaśnia jeden z twórców badania, dr Steven A. Abrams z Wydziału Pediatrii Dell Medical School na Uniwersytecie Stanowym w Teksasie.

Soki w diecie dziecka, od kiedy?

Po skończeniu pierwszego roku zaleca się maksymalnie 120 ml soku dziennie, najlepiej 100% przecierowe, połączenie owoc+warzywo, lub sam owoc. Nie poleca się soków z koncentratu, w którym często ukryty jest cukier. To suche fakty, a jak jest w praktyce? Oj bardzo różnie. Ilu rodziców – tyle opinii. Niektórzy poją maluszki sokami ledwo skończą 4 miesiące. Należy jednak pamiętać, że 100 ml niesłodzonego soku to ponad 40 kcal, a litr to już 400 kcal. Dzieci o tzw. słabym łaknieniu, pijąc zdrowe soki w za dużych ilościach, mogą nie chcieć jeść prawie nic innego poza nimi. Warto więc podejść do tematu z głową i odpowiedzieć sobie na pytanie – po co mojemu dziecku sok w diecie przed ukończeniem pierwszego roku życia? Zupełnie po nic. Rozszerzając dietę dajemy dziecku do spróbowania naturalne owoce lub przeciery owocowe, co w zupełności wystarczy. Do posiłków zawsze podaję wodę mineralną przeznaczoną dla niemowląt. Dopiero teraz, po skończeniu przez córkę pierwszego roku życia włączyłam soki naturalne, które traktuję jako posiłek np. drugie śniadanie lub podwieczorek.

Na tapetę wzięłam soki 100% naturalne pasteryzowane firmy Oryginalny Sok. Ich bogata oferta powoduje, że córka może próbować smaków różnych owoców, nawet tych, których jeszcze nie jadła.

soki
Warto sięgać po w 100% naturalne soki pasteryzowane

Soki są przepyszne! Najlepiej smakują lekko schłodzone, chociaż dzieciom podaję je w temperaturze pokojowej. Małej najbardziej przypadł do gustu słodki ananas, jabłko-mango i lekko kwaskowata mandarynka oraz tradycyjny owocowo warzywny czyli marchew+jabłko. Ja rozsmakowałam się w buraku oraz jabłku z granatem. Absolutnym hitem są 3 litrowe kartony z sokiem marchew-jabłko, których dwa poszły w mgnieniu oka.

soki
Pyszny sok jest świetną motywacją do nauki picia z otwartego kubeczka

Ważne, by przechowywać je w odpowiedniej temperaturze czyli od +2 do +22 stopni celcjusza, zaś po otwarciu trzymać w lodówce nie dłużej niż 24h. Te, które wybieram dla małej mam na dwa dni, zaś reszte wypijam. Jako, że młodsza córka przyzwyczajona jest głównie do wody, soku nie wypija więcej niż 50 ml dziennie. Co do starszej te soki są świetną alternatywą dla słodzonych propozycji znanych marek.

Podawanie soków dzieciom pozwala na dostarczenie im naturalnych składników mineralnych i witamin, które mają znaczenie w kształtowaniu się odporności dziecka. Pamiętajmy, że soki mają bardzo duże wartości odżywcze i smakowe, jednak w nadmiarze zamiast pomagać mogą zaszkodzić!

Jak powstaje Oryginalny Sok?

soki
Sok z buraka to naturalne źródło witamin C oraz B1 zwiększających wydolność organizmu

Nowoczesne technologie stosowane w produkcji soków pozwalają na wydobywanie z owoców i warzyw wszystkiego, co w nich najlepsze i najbardziej wartościowe. Pierwszy etap produkcji soku to dokładne mycie warzyw i owoców. Następnie są one przebierane, a potem rozdrabniane, tłoczone lub wyciskane. Soki klarowne dodatkowo poddaje się filtracji. Kolejnym etapem produkcji jest pasteryzacja. Jest to naturalny sposób utrwalania soków, poprzez ich podgrzanie, tak jak robią to nasze babcie i mamy przygotowując przetwory na zimę. Niszczone są w ten sposób bakterie i inne drobnoustroje niekorzystne dla organizmu człowieka przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Proces ten jest kontrolowany na każdym etapie tak, aby produkt trafiający do konsumenta był najwyższej jakości. Przed wysłaniem do sprzedaży soki poddaje się również ocenie organoleptycznej.

Barwa i smak soku pochodzą z owoców i warzyw, z których został wyprodukowany?

Tak! Sok jest produktem w 100% pochodzącym z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców lub jest odtworzony z soku zagęszczonego. Do soków mogą być dodawane witaminy i sole mineralne w celu wzbogacenia go. Soki nigdy nie zawierają aromatów innych niż te pochodzące z owoców/warzyw ani żadnych konserwantów, słodzików czy barwników. Barwa i smak soku zawsze pochodzą z owoców lub warzyw, z których został wyprodukowany. Dlatego jest to produkt w pełni naturalny.

Pierwsze urodziny, nowości i konkurs!

OryginalnySok wprowadza Pierwsze w Polsce soki w opakowaniu Doypack. Jakie cechy nadamy postaciom z animacji? Jabłko czy marchew jest bardziej towarzyska? A może nasze maskotki powinny być wrażliwe?  Czekamy na wasze pomysły.

Czeka na was 10 głównych nagród, nasze gadżety wraz z zapasem soków na święta oraz nagrody pocieszenie w postaci naszych soków. Zaproponujcie i uzasadnijcie jakie cechy powinny mieć nasze maskotki. Czekamy na wasze zgłoszenia w komentarzu pod postem konkursowym na www.facebook.com/oryginalnysok lub na email konkurs@oryginalnysok.pl

Konkurs trwa do 10 grudnia.

Warunki wzięcia udziału w konkursie to:

  1. Polubienie profilu OryginalnySok na facebook’u.
  2. Udostępnienie posta konkursowego.
  3. Przesłanie odpowiedzi

Regulamin konkursu dostępny na http://www.oryginalnysok.pl/131,konkurs-doypack.html

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *