LifeStyle

Nasiona i pestki – dlatego nie może zabraknąć ich w naszej diecie?

Powstało już całe mnóstwo książek i poradników na temat tego, jak odżywiać się zdrowo, jedząc przy tym smacznie. Nie zamierzam więc powielać informacji, które z łatwością znajdziecie w innych źródłach. Chcę Wam jednak opowiedzieć o składnikach diety, o których często zapominamy, a które mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Większość konsumentów doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zdecydowanie korzystniejsze jest dla nas jedzenie pokarmów naturalnych niż przetworzonych. Ich wybór jest całkiem spory. Jednak, czy na pewno pamiętamy o włączaniu ich do codziennego menu? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, bo nawet w okresie jesienno- zimowym, kiedy sezonowe owoce i warzywa są drogie albo nieodstępne, na naszym stole mogą gościć pestki i nasiona. A ukryte w nich wartości odżywcze, witaminy, minerały i inne składniki są naprawdę cenne.

Orzechy i pestki – rarytas dla małych i dużych

Orzechy mogą stanowić samodzielną przekąskę albo dodatek do różnych potraw. Doskonale sprawdzają się jako zamiennik słodyczy i innych niekoniecznie najzdrowszych produktów, po które sięgamy między posiłkami. Dość łatwo przekonamy do nich nawet niejadka, bo są naprawdę smaczne. Do tego można je jeść zarówno w domu, jak i w plenerze, gdzie w wygodny sposób zabierzemy je ze sobą w niewielkim pojemniku.

Dużą zaletą jest szeroki wybór orzechów, które odpowiadają gustom osób o różnych smakach. Nie ma zatem mowy o nudzie kulinarnej, bo włączyć do diety można orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, orzechy nerkowca itd. Nieco większy problem mogą mieć osoby, które są na orzechy uczulone. Pozostaje im duży wybór pestek i nasion, a w niektórych przypadkach także migdałów. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że migdały – często błędnie nazywane orzechami – w rzeczywistości są nasionami migdałowca. Choć również mogą wywoływać reakcję alergiczną, to powodują ją rzadziej niż orzechy.

Równie smaczne co orzechy są też pestki. I w tym przypadku mamy dość spory wybór. By się o tym przekonać, można zerknąć na stronę SklepAgnex.pl.

Nasiona są smaczne i zdrowe

Wśród nasion na uwagę zasługuje na przykład sezam. Może znaleźć zastosowanie jako dodatek do pieczywa, ciastek oraz słodyczy. Doskonale smakuje także dodany do warzyw serwowanych z ryżem. Sezam jest bogatym źródłem białka. Zawiera też fosfor, potas, magnez, żelazo i wapń. Dodany do potraw nadaje im charakterystycznego smaku i aromatu.

Cennym składnikiem naszych potraw mogą być nasiona ostropestu plamistego. Wykorzystywane są zarówno jako dodatek kulinarny, jak i w przemyśle farmaceutycznym. W kuchni mogą znaleźć zastosowanie do przyrządzania naparu, a także jako dodatek do jogurtów, sałatek oraz musli.

Siemię lniane to doskonała alternatywa dla tych, którzy chcą dbać o swoje zdrowie oraz urodę. Dużo mówi się o dobroczynnym wpływie tych nasion na ludzki organizm. To prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów Omega-3. Są też źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego, witamin z grupy B, magnezu i żelaza.

To, jak komponujemy naszą dietę, w istotny sposób wpływa na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Wykorzystywanie wartościowych składników ma tutaj kluczowe znaczenie. Wiele z nich to produkty łatwo dostępne nawet w sezonie jesienno-zimowym. Warto o tym pamiętać i korzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje nam Matka Natura.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *